Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En 29-årig läkare åtalas för en mängd sexbrott mot barn och ställs inför rätta i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sjukhus: Skärp bakgrundskontroller av läkare

Hur kunde det hända, och hur ska det förhindras framöver? Flera vårdinrättningar, där den läkare som nu åtalas för sexbrott mot barn jobbade, har anmält sig själva. En av dem kräver nu skärpta bakgrundskontroller.

Den 29-årige läkare som åtalas för mängder av sexbrott mot barn anställdes på rekommendationer, enligt vd:n på en av de vårdinrättningar där han var verksam.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Före läkaren korttidsanställdes hos oss gjordes sedvanliga bakgrundskontroller och referenstagning där inget misstänkt framkom", skriver Claude Kollin, vd och chefsläkare på Barnsjukhuset Martina i Stockholm, i ett pressmeddelande. Det var han som polisanmälde mannen.

Kollin anser att myndigheter och vårdgivare gemensamt måste skärpa bakgrundskontroller: "Gemensamt måste vi minimera risken att olämpliga personer kommer i närheten av barn, oavsett om det handlar om fysiska möten eller digitalt".

Avvikande beteende

Läkaren tjänstgjorde också hos internetvårdgivaren Kry, där han misstänks för flera fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

- Det här är en person med ett avvikande beteende som har utnyttjat sin profession, och vi har självklart ett jättestort ansvar och gör allt som står i vår makt för att säkerställa en så säker patienttjänst som möjligt, säger Linda Bengtsson, presschef på Kry.

Kry har liksom Barnsjukhuset Martina gjort en lex Maria-anmälan och inväntar förslag på åtgärder från Inspektionen för vård och omsorg. Tills vidare har nättjänsten stoppat möjligheten för sina läkare att boka patientbesök utanför schemalagd tid.

Jobbar hemifrån

De flesta av Krys läkare jobbar hemifrån själva. Nättjänsten har inga planer på att läkarna ska övervakas på något sätt när de behandlar barn.

- När man går till en läkare är mötet väldigt personligt. Den tryggheten ska man också känna när man använder Kry, säger Bengtsson.

TT: Vad säger du till föräldrar nu som behöver hjälp med en undersökning?

- Vi är en ansvarstagande vårdgivare som sätter patienten först och jag hoppas att man ska känna sig trygg när man använder oss precis som när man går till en vanlig fysisk vårdcentral, säger Bengtsson.

Hon bedyrar att Kry gör noggranna bakgrundskontroller av sina läkare.