Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sjukhus i kris efter datahaveri

Nu slår anställda larm efter att Stockholms läns landsting drabbats av ett datahaveri, något som kan leda till att patientsäkerheten riskerar att hotas, rapporterar Aftonbladet. Detta håller dock inte Torbjörn Söderström, chefsöverläkare vid KS med om. – Nej, det är ingen riktigt allvarlig risk, men helt klart en störning i arbetet, säger han till GP.

Det är Karolinska universitetssjukhus, KS, som under lördagsmorgonen drabbades av ett svårt datahaveri - något som under lördagseftermiddagen ska vara så gott som åtgärdat, enligt sjukhuset. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är katastrofläge på KS. Alla, förutom ett fåtal datorer, är spärrade, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet. 

Datahaveriet kan leda till att patientsäkerheten blir hotad. Det system som används för att komma åt patientjournalerna heter Take care som i nuläget inte går att använda. 

Under morgonen visste man inte vad felet berodde på. Men Torbjörn Söderström, chefsöverläkare vid KS, ser ingen omedelbar risk för patienterna. 

"Lösningen inte långt borta"

– Vi har ju haft en nedgång i datakapaciteten men just nu känns det hoppfullt och lösningen är inte så långt borta, hävdar Söderström till GP. 

Så varken personal eller patienter behöver oroa sig?

– Nej, det är ingen riktigt allvarlig risk, men helt klart en störning i arbetet. Jag förstår att det blir frustrerande, säger Söderström och fortsätter:

– På vissa ställen är det mer besvärligt. Men då går vi över till reservrutiner och för allting på papper som vi gjorde förr. 

KS  har idag 1 600 vårdplatser och är därmed ett av Europas största universitetssjukhus.

På lördagseftermiddagen ska felet vara så gott som åtgärdat, skriver SLL i ett pressmeddelande. Dock finns det ingen direkt uppgift på när felet ska vara helt åtgärdat. 

De utreder fortfarande vad som orsakade felet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.