Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett vitesbelopp på så mycket som fem miljoner kronor motiverar Arbetsmiljöverket med att regionen tidigare brutit mot verkets beslut från 2018. Arkivbild.

Sjuka av luftföroreningar – hotas med vite

Både personal och besökare får i sig kemiska luftföroreningar när de vistas i Skellefteå lasaretts hörcentrals lokaler, konstaterar Arbetsmiljöverket. Myndigheten hotar nu med vite på fem miljoner kronor om Region Västerbotten fortsätter att använda lokalerna, rapporterar tidningen Arbetarskydd.

Det ska ha varit känt i flera år att lokalerna har problem med luftföroreningar som orsakar besvär i luftvägarna, eksem och ögonbesvär. Vissa patienter har inte kunnat fullfölja sina besök på hörcentralen och personalen har utretts av företagshälsovården som konstaterat byggnadsrelaterad ohälsa.

Region Västerbotten planerar att flytta verksamheten tidigast i december, men detta räcker inte menar Arbetsmiljöverket. Lasarettet har till slutet av augusti på sig att få bort luftföroreningarna från lokalerna. Redan förra året ställde Arbetsmiljöverket krav på bättring, skriver Arbetarskydd.