Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjuk 21-åring höll på att äta ihjäl sig

En 21-åring kvinna som placerats på ett LSS-boende i Malmö har gått upp 48 kilo. Hon lider av en sjukdom som gör att hon är hungring dygnet runt. På boendet har hon haft nästan fri tillgång till mat och godis, skriver Sydsvenskan.

Kvinnan lider av Prader Willis syndrom – en medfödd kromosomavvikelse som bland annat gör att man är hungrig dygnet runt, rapporterar Sydsvenskan. Kvinnan har, trots sin låga ålder, placerats på ett boende tillsammans med äldre och dementa. På LSS-boendet ska hon ha haft nästan fri tillgång till godis och mat och varit nära på att äta ihjäl sig – trots att Socialstyrelsen kräver att personer med sjukdomen behöver en restriktiv kostbehandling.

Kvinnan är 154 centimeter lång och vägde 92 kilo i somras. Nu väger hon alltså 140 kilo.

Mamman har anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg och hon är mycket kritisk till Malmö kommun som har valt att placera henne på ett boende där personalen saknar kompetens för att hantera dotterns beteende.

Kvinnan ska flera gånger ha blivit omhändertagen av polis och körd till psykakuten.

– Vi får inte låsa dörrar eftersom det är en tvångsåtgärd som vi inte har rätt att göra. Istället måste vi hitta andra möjligheter för att begränsa tillgången till mat. Det är där vi har brustit, säger Susanne Jordal, avdelningschef för LSS-bostäder, till Sydsvenskan.

I januari i år skrev personalen på boendet i en lex Sarah-anmälan att situationen är "ohållbar" och att kvinnans viktökning – 20 kilo de senaste två månaderna – innebär "stora hälsorisker. De anmälde även att kvinnan har fått gå själv och handla mat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.