Sju soldater med bakbundna händer sköts ihjäl

ANNONS
|

I september 2013 publicerade New York Times en film där en rebellgrupp skjuter ihjäl sju bakbundna män. Offren var syriska regeringssoldater och en av rebellerna är en 46-årig man som sökte asyl i Sverige 2013 och som har bott här sedan dess.

Mannen anhölls i sin frånvaro under våren 2016 och kunde snart gripas.

I slutet av förra året åtalades mannen för grovt folkrättsbrott, som i dagligt tal kan kallas krigsbrott, alternativt mord.

– Det är i det här fallet vad vi menar sju mord men eftersom det har begåtts inom ramen för en väpnad konflikt så ses det som ett folkrättsbrott, ett grovt sådant. Det tar över mordet. Om man skulle komma fram till att det inte pågick en väpnad konflikt vid den här tiden, eller att det här var en privat uppgörelse utan koppling till den väpnade konflikten - då är det inte folkrättsbrott då är det fortfarande sju mord vi pratar om, säger Henrik Attorps, kammaråklagare som varit med och lett utredningen.

ANNONS

LÄS MER:Man åtalas för grovt folkrättsbrott i Syrien

Ingen IS-koppling

Den 46-årige mannen ska ha åkt till Syrien 2012. Där anslöt han sig till en väpnad grupp som vid den aktuella tiden stred mot regeringstrupperna. Enligt åklagaren ska den väpnade grupp mannen var ansluten till inte ha någon koppling till Islamiska staten.

Den grupp som mannen tillhörde tillfångatog sju regeringssoldater i maj 2012 som de mindre än två dygn senaresköt ihjäl - en handling som de även filmade.

Enligt stämningsansökan ska soldaterna ha tvingats att "sätta sig på knä/lägga sig på marken" - flera av dem hade händerna bundna på bakom ryggen. Från nära håll ska gruppen sedan ha "avlossat ett stort antal skott med skjutvapen mot soldaternas huvuden och kroppar". Den 46-årige mannen ska ha deltagit i skjutningen - han använde en automatkarbin, enligt stämningsansökan.

"Avrättats under synnerligen grymma former"

Enligt åklagaren rör det sig om ett grovt brott eftersom "många personer avrättats under synnerligen grymma former där offren, som vid tidpunkten samtliga hade omfattande skador efter att ha blivit utsatta för misshandel, helt saknat möjlighet att försvara sig och uppenbarligen förstått att de skulle berövas livet".

– Soldaterna hade tillfångatagits och var försvarslösa när det här skedde. Vi anser att det i Syrien vid tidpunkten för brottet förelåg en icke-internationell väpnad konflikt mellan å ena sidan staten Syrien och å andra sidan ett flertal väpnade grupper. Vid en väpnad konflikt träder den internationella humanitära rätten in i syfte att begränsa det lidande som väpnade konflikter orsakar. Vi påstår att den misstänktes deltagande i avrättningen strider mot den internationella humanitära rätten som bland annat avser att skydda soldater som är försatta ur stridbart skick, har kammaråklagare och förundersökningsledare Kristina Lindhoff Carleson sagt tidigare.

ANNONS

Erkänner att han var med

Mannen har i förhör sagt att han var med vid skjutningen men nekar till brott. Han hävdar att soldaterna sköts ihjäl i enighet med lagen eftersom de dömts till döden för grova brott.

– Jag menar i våra länder så funkar det som så får man en dödsdom, man döms till att avrättas. Är det en militärdomstol som fattar en dom så skall man skjutas till döds och är det så att en civil person som skall avrättas så kommer han att hängas. Nu pratar vi liksom om vad lagen säger. För att här i Sverige så tillämpar man inte det, avrättning och dödsdomar och i Syrien har det ju funnits redan före och jag tror till och med att det finns även i Amerika, har han sagt i polisförhör.

Han har i polisförhör sagt att han valdes ut att delta i vad åklagaren kallar för en "avrättning":

– Jag var soldat, kämpare och då fick jag order. Det är militärorder som kom till mig då försöker jag stänga in mig till den order och inte bry sig om eller tänka på andra utanför den här ordern.

Livstid

Stockholms tingsrätt har fått ta ställning till om det var ett brott att skjuta ihjäl soldaterna eller om det var, vad försvaret menar, "en laglig avrättning".

ANNONS

På torsdagen meddelade Stockholms tingsrätt domen. Mannen döms till livstids fängelseför krigsbrott. Mannen ska också utvisas från Sverige.

Tingsrätten skriver att de inte har "godtagit" hans förklaring om att det rörde sig om en "verkställighet av ett utdömt dödsstraff".De menar att det inte har utdömts av en "legitim domstol efter en rättvis rättegång".

– En stor fråga i rättegången har varit om en icke-statlig aktör kan upprätta egna domstolar för att upprätthålla lag och ordning inom ramen för en icke-internationell väpnad konflikt, säger rättens ordförande rådmannen Tomas Zander i ett uttalande.

Han fortsätter:

– Tingsrätten har kommit fram till att det i och för sig är möjligt under vissa givna förutsättningar. Men i det här fallet är det bevisat att det förflutit mindre än två dygn mellan tillfångatagandet av soldaterna och avrättningen. Bland annat därför är det uteslutet att avrättningen föregåtts av en rättvis rättegång där en legitim domstol dömt soldaterna till döden.

Offren har inte kunnat identifieras

Rätten skriver att det rör sig om "svåra överträdelser mot reglerna i internationell humanitär rätt".

De fortsätter: "Sju personer har avrättats under synnerligen grymma former där offren tvingats lägga sig på knä, flera med bakbundna händer. Offren hade omfattande skador efter att ha blivit utsatta för misshandel och saknade helt möjlighet att försvara sig. Den åtalade döms därför för grovt folkrättsbrott".

ANNONS

Tingsrätten skriver att offren inte har kunnat identifieras.

– Tingsrätten går ju helt på vår linje vilket vi är väldigt nöjda med. Vi tycker att tingsrätten har gjort en grundlig analys både av de faktiska förhållandena och även de rättsliga aspekterna som finns, säger Henrik Attorps, kammaråklagare.

Vad betyder den här domen?

– Man kan säga att den visar att den här typen av brott går att utreda. Att svenska rättsystemet klarar att hanterar de här målen, vilket är väldigt bra. Det sänder signaler att Sverige inte är en fristad för grovt kriminella bara för att man begått brotten för längesedan och inom ett pågående krig

ANNONS