Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sju olika skjutningar – samma vapen

Under det senaste året ska nio personer ha skjutits till döds i Skåne. Totalt har 41 mordförsök med vapen gjorts, skriver tidningen Sydsvenskan. Detta är Malmös värsta mordvåg hittills.

Under det senaste året har nio personer skjutits till döds i Skåne. Totalt har 41 mordförsök med vapen gjorts, skriver tidningen Sydsvenskan i sin granskning. Detta är Malmös värsta mordvåg någonsin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt polisen är ett av skälen till den stora mordvågen den ökade tillgången av vapen bland kriminella. Vidare ska efterfrågan på vapen i regionen vara så pass stor varpå vapnen också återanvänds av flera och priserna ökar, visar granskningen.

Flera använder samma vapen

Enligt granskningen ska samma pistol ha använts vid sju olika skottdåd i Skåne. I tre av dåden har personer blivit skottskadade - och vapnet är fortfarande på drift.

Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region syd, gör bedömningen att samma vapen ofta cirkulerar bland gängen.

– Vi ser ofta att ett vandrar runt, säger kommissarien till tidningen.

Han fortsätter:

– En person skjuter med vapnet, någon annan tar över och transporterar bort det, lämnar vidare till någon annan, som inte vet vem som skjutit vem med det , säger Andersson.

Kommissarien Patrik Andersson tror också att ett av skälen till återanvändning av vapen kan vara att polisen lyckats beslagta fler vapen än vad man tidigare har gjort.

En pistol kostar 25 000 kronor

Enligt en källa till Sydsvenskan ska priserna på pistoler med bra kvalitet ha ökat med 30 procent. Tidigare ska en pistol kostat mellan 10 000 kronor till 16 000 kronor men nu ska de kosta upp emot 25 000 kronor. Enligt källan ska prisuppgången på vapen bero på  den oroliga och våldsamma situationen i Malmö-trakten. 

- Folk är helt desperata. Alla vill ha vapen. Och de som har vapen vill helst inte sälja, så priserna höjs, säger källan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.