Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kammaråklagare Måns Biörklund efter en av domarna om människohandel.

Sju män döms i stor människohandelshärva

Sex män från Bulgarien döms till fängelse för människohandel för att ha utnyttjat nio landsmän. Ytterligare en man döms för medhjälp till människohandel. Några av tiggarna har också blivit misshandlade – bland dem en gravid kvinna som fick missfall i fjärde månaden.

- Med stor tillfredsställelse konstaterar jag att de tilltalade döms och att målsägandena fick det skadestånd som vi har yrkat, säger målsägandebiträdet Jan-Åke Fält till TT.

Strafflängden varierar mellan ett och ett halvt och fem och ett halvt års fängelse och de ska också utvisas, enligt domen från Växjö tingsrätt. Domstolen anser att kvinnan som fick missfall är trovärdig och att det finns annan bevisning för att hon blivit misshandlad, däremot saknas bevis för att det var misshandeln som orsakade missfallet.

"Det är naturligtvis ändock allvarligt att misshandla en gravid kvinna", skriver Växjö tingsrätt i domen.

Inför domstolen har kvinnan berättat att hon exempelvis misshandlades om hon somnade när hon tiggde eller om hon tiggt ihop för lite pengar.

Slogs med tillhyggen

Misshandeln utfördes bland annat med metallpinnar och träpinnar. En polis som vittnat under rättegången har sagt att det nästan var en sport bland poliserna att hitta golfklubbor i de nu dömdas bilar. Detta anser domstolen är ett bevis för att de hade tillgång till tillhyggen i bilarna.

Växjö tingsrätt anser att tiggarna har exploaterats på ett sätt som inneburit att de befunnit sig i ett nödläge. De nio personer som enligt domen varit offer för människohandel – och inte 13 personer som åklagaren påstått – tilldöms skadestånd på mellan 20 000 och 65 000 kronor.

- De har genomgått en fullkomlig miserabel tillvaro i Sverige. De har lurats hit under förespegling att arbeta med annat, som att plocka mossa, men kommit hit och ställts inför faktum att börja tigga. När de gjorde det har de inte fått behålla pengar och hållits kvar i landet utan att få lämna. Så det är en ganska klar exploatering av dessa människor, säger Jan-Åke Fält.

Offren har beskrivit det som att de varit anställda som tiggare. Men det är i sig inte tillräckligt för att göra sig skyldig till brottet människohandel, enligt domstolen. Att det i detta fall handlar om människohandel beror på att några av tiggarna blivit vilseledda när de lockades till Sverige och att några av dem blivit otillbörligt utnyttjade, enligt domstolens mening.

Vilseledda och utnyttjade

Några av tiggarna har i Sverige huvudsakligen bott i läger i husvagnar eller bilar i skogen, medan andra har bott i ett hus i Hultsfred. Tiggeriet har pågått under en längre tid "under svåra eller mycket svåra förhållanden", skriver Växjö tingsrätt. I några fall har tiggarna haft miserabla levnadsförhållanden i Bulgarien, vilket har utnyttjats av de män som nu döms, anser domstolen.

En man som har låtit tiggare bo i en del av sitt hus har varit åtalad för medhjälp till människohandel. Men han frias av domstolen. Åklagaren har inte hävdat att han tjänat några pengar på att ha tiggare boende hos sig och domstolen anser det inte bevisat att han hade uppsåt till det brott som han åtalats för.

- Vi har inte hunnit analysera den delen av domen på över 400 sidor. Men konstaterar att tingsrätten ogillar en del, något som vi ska titta närmare på, säger kammaråklagare Måns Biörklund till TT.

Männen som dömts för människohandel ska betala totalt 180 000 kronor i förverkande – ett belopp som utgår ifrån att de nio personerna i genomsnitt tiggt ihop minst 100 kronor per dag.