Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vårdcentral i Bohuslän har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg för att man i flera månader missade att en äldre man hade cancer. Arkivbild.
En vårdcentral i Bohuslän har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg för att man i flera månader missade att en äldre man hade cancer. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Sju läkare missade äldre mans cancer

Sju läkare på en vårdcentral i Bohuslän missade att en man i 70-årsåldern hade tarmcancer. Nu anmäler vårdcentralen sig själv för att man vållat en allvarlig vårdskada.

Det behövdes mer än 15 läkarbesök innan mannen fick hjälp, skriver Bohusläningen.

Den åttonde läkaren i raden hittade rätt diagnos, vilket ledde till att mannen kunde opereras.

Men då hade cancerutredningen fördröjts i nästan tre månader, enligt den anmälan vården själv nu gjort till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Mannen sökte hjälp mot smärta och domningar i handlederna, och hade senare även svår smärta upp mot axlarna.

De första läkarna gav mannen smärtstillande medel. En läkare trodde att problemet var artros. Senare upptäcktes att mannen hade blodbrist.

I vårdens egen utredning pekas bland annat på att vårdcentralen till stor del bemannas av stafettläkare. Kontinuiteten blir lidande, och det kan bli brister i kommunikationen.

– Det gäller generellt på landsbygden. Det är nog tyvärr ingen fråga jag löser särskilt enkelt, säger Ulrika Holmqvist, primärvårdschef i norra Bohuslän och Dalsland, till Bohusläningen.