Användningen av vaccinet pausas tills eventuella allvarliga biverkningar undersökts närmare.
Användningen av vaccinet pausas tills eventuella allvarliga biverkningar undersökts närmare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sju frågor och svar om pausen av Astra Zenecas vaccin

När det stod klart att Folkhälsomyndigheten pausar Astra Zenecas vaccinleveranser rasade det in nyheter på ämnet. Här är några av de frågor – och svaren – som följde på gårdagens besked.

ANNONS
|

I går tisdag beslutade Sverige att, som många andra länder, sluta vaccinera personer med doser från Astra Zeneca. Bakgrunden är att Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, först måste utreda misstänkta allvarliga biverkningar i form av blodpropp i kombination med blödningar.

På sin hemsida understryker EMA att fördelarna som skyddet mot covid-19 som Astra Zenecas vaccin ger, fortfarande överväger riskerna för biverkningar.

Hur många har fått allvarliga biverkningar av Astra Zenecas vaccin?

Cirka 17 miljoner doser Astravaccin har getts i EU och Storbritannien. Enligt Astra Zeneca fanns det för ett par dagar sedan 37 dokumenterade fall av blodproppar bland de personerna som fått vaccinet, vilket är mindre än den förväntade naturliga förekomsten av proppar i en så stor grupp människor.

ANNONS

Ett 15-tal personer har fått den allvarligare typen av blodbiverkningar.

LÄS MER:Astra Zeneca tillbakavisar uppgifter om ökad risk för blodpropp

Överreagerar inte myndigheterna?

Ytterst få allvarliga misstänkta biverkningar har alltså rapporterats in, samtidigt som smittan ökar i många länder. Det är inte heller säkerställt att de onormala blödningarna faktiskt är vaccinbiverkningar. Men enligt Margareta Reis, docent i farmakologi och chef för avdelningen i klinisk farmakologi i Region Skåne, är det som nu sker nödvändigt och enligt gällande regelverk.

– Det handlar om förtroende, att vi måste kunna lita på myndigheterna och där de måste få tid att kontrollera om det finns ett samband eller inte, säger hon.

Även statsepidemiolog Anders Tegnell anser att den tillfälliga pausen är nödvändig.

– Den visar att systemet med att vidta största möjliga försiktighet i samband med biverkansrapporter fungerar, säger han.

LÄS MER:Vaccinpaus - ett nödvändigt ont

Andra länder pausade flera dagar innan Sverige. Varför?

Rapporterna om misstänka biverkningar har kommit i två omgångar. Några länder reagerade redan efter de första signalerna om blodproppar. Sveriges stopp kom efter kompletterande rapporter om personer som fått allvarlig påverkan på koagulationssystemet.

Vad innebär detta för Västra Götalandsregionen?

Vaccinationen av de äldsta i fas 2 fortsätter med Pfizers och Modernas vaccin. Cirka två tredjedelar av doserna som skickades till vårdcentralerna denna vecka kommer från dem, enligt Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR. De som har fått tid för att vaccineras med Astra Zenecas vaccin blir ombokade.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinsamordnaren Kristine Rygge: Inget ska kasseras

Astra Zeneca gick bra på börsen trots gårdagens besked.
Astra Zeneca gick bra på börsen trots gårdagens besked. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hur ska personer som har fått Astra Zenecas vaccin tänka?

Övergående symtom som feber, trötthet eller smärta vid injektionsstället i överarmen är vanliga och väntade, och är tecken på att immunsystemet har aktiverats, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Den som däremot får symtom som kan tyda på allvarligt medicinskt tillstånd ska kontakta vården. Symtom att vara uppmärksam på är:

• Blåmärken och/eller punktformade blödningar i hud/slemhinna

• Näsblödning som är svår att stoppa

• Svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm

Uppdatering från Folkhälsomyndigheten 18 mars:

• Kraftig huvudvärk

• Kraftig buksmärta

• Plötslig andnöd och/eller bröstsmärta

LÄS MER:Det här ska du ha koll på om du fått Astra Zenecas vaccin

Vad säger Astra Zeneca?

Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden, har sagt till TT att företaget arbetar hårt för att förstå vad som kan ligga bakom symtomen.

– Samtidigt ger det underlag vi för närvarande har inget stöd för att det skulle finnas ett orsakssamband mellan dessa händelser och vaccinet.

LÄS MER:Astra om blodpropparna: Måna om att förstå mer

Vad händer nu?

EMA granskar rapporterna om misstänkta biverkningar och försöker hitta minsta gemensamma nämnare. Målet är att se om biverkningen har ett samband med vaccinet och om det är en viss typ av patienter som drabbas.

– Om det här är en biverkan av vaccinet, är den så ovanlig att man aldrig hade kunnat fånga upp den i en klinisk studie. Jag vet inte, men kanske uppkommer den bara hos en mycket liten subpopulation. Oavsett måste man göra en oerhört noggrann analys för att se om det finns ett samband, säger farmakologen Margareta Reis.

ANNONS

EMA väntas komma med besked på torsdag. Då återkommer också Folkhälsomyndigheten med information om hur vaccinatörer i Sverige ska agera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS