Sju bekräftade fall av svinpest

Totalt sju fall av afrikansk svinpest har bekräftats i Sverige, enligt SVA. Ytterligare en kommun har drabbats, Norbergs kommun.
– Hittills är resultaten helt enligt våra förväntningar, säger statsepizootolog Karl Ståhl i ett pressmeddelande.

ANNONS

Efter provtagningen av döda vildsvin under lördagen kan SVA nu konstatera att ytterligare fyra positiva fall av afrikansk svinpest påträffats. Det totala antalet bekräftade fall uppgår nu till sju vildsvin.

– Sökandet efter kadaver i området fortsätter och under dagen har fler kadaver provtagits som kommer att analyseras under morgondagen. Enligt plan så börjar sökandet i området runt det först påvisade fallet och området utökas allt eftersom. Hittills är resultaten helt enligt våra förväntningar, säger statsepizootolog Karl Ståhl i ett pressmeddelande.

Tidigare har bara smittan påträffats i Fagersta kommun. Nu har ett fall av svinpesten även bekräftats 300 meter in i Norbergs kommun, vilket fortfarande bedöms som kärnområdet enligt SVA.

ANNONS

Arbetet fortsätter

Det första fallet av smittan konstaterades efter ett prov från ett dött vildsvin i Fagersta i onsdags. Sedan dess har ett stort smittskyddsarbete pågått, med provtagning och lokalisering av andra vildsvinskadaver.

Under lördagen bekräftades ytterligare två vildsvinskadaver smittade, följt av fyra till under söndagen.

För att stoppa smittspridningen har Jordbruksverket infört restriktioner i ett 1 000 kvadratkilometer stort område i Västmanland och en mindre del av Dalarna. Allmänheten får där inte vistas ute i skog och mark.

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast in om en vecka.

Bland symtomen finns feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns i Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men framför allt i Västmanland, uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt/TT

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS