Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt en ny Sifo-undersökning är svenskarna positiva till att vaccinera även yngre barn mot covid-19. Bild: Stefan Bennhage
Enligt en ny Sifo-undersökning är svenskarna positiva till att vaccinera även yngre barn mot covid-19. Bild: Stefan Bennhage

Sju av tio vill vaccinera barn mellan 12 och 15 år

Svenskarna ställer sig positiva till att vaccinera även yngre barn mot covid-19, detta enligt en ny Sifo-undersökning som TV4 beställt. Men statsepidemiolog Anders Tegnell manar till eftertanke.
– Man måste ändå titta på biverkningssidan. Speciellt när det gäller barn eftersom de så extremt sällan blir allvarligt sjuka, säger han till TV4.

Allt fler under 18 år vaccinerar mot covid-19 i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten har nu antalet 16-åringar som fått sin första dos passerat 40 000, men enligt en Sifo-undersökning som TV4 beställt ställer sig majoriteten av svenskar även positivt till att vaccinera även yngre barn.

Sju av tio säger att de vill vaccinera 12- till 15-åringar.

LÄS MER: Vaccinerna ger olika stark skyddseffekt mot deltavarianten

Klar minoritet negativa

Enligt samma undersökning säger sig endast en av tio vara emot förslaget. Men en som säger att det är för tidigt att börja vaccinera åldersgruppen är statsepidemiolog Anders Tegnell. Han säger att man måste se på biverkningssidan.

– Speciellt när det gäller barn eftersom de så extremt sällan blir allvarligt sjuka. Då blir det viktigt att det finns väldigt få eller åtminstone väldigt lindriga biverkningar, säger Anders Tegnell till TV4.

Statsepidemiologen fortsätter med att förklara hur det kommit rapporter om att unga är särskilt hårt drabbade av deltavarianten, den virusvariant som numera dominerar i landet.

LÄS MER: Deltavarianten har blivit störst i Sverige

Men den datan är enligt Anders Tegnell inte tillräcklig för kunna dra några slutsatser om huruvida det skulle vara viktigare att skydda unga från viruset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.