Moderaternas Ulf Kristersson under onsdagens riksdagsdebatt.
Moderaternas Ulf Kristersson under onsdagens riksdagsdebatt. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sjöstedt pressade Kristersson om Natomedlemskap

Turkiets militära offensiv i norra Syrien fördömdes i onsdagens partiledardebatt. Jonas Sjöstedt (V) efterlyste ekonomiska sanktioner och pressade Ulf Kristersson (M) på varför han förespråkar ett Natomedlemskap i det här läget.

ANNONS

Människor på flykt och civila som drabbas hårt. Rapporterna från norra Syrien, där turkiska styrkor gått in med argumentet att landet vill skapa en säkerhetszon visar med all tydlighet på krigets alla fasor.

Det här tog flera partiledare upp under riksdagens partiledardebatt.

– Vi fördömer det turkiska angreppet i norra Syrien, sa statsminister Stefan Löfven (S) i sitt inledande anförande.

LÄS MER:Ryssland bevarar dödläge vid syrisk stad

Sjöstedt kritiserade till EU

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson, som sköter partiledardebatterna eftersom partiledaren Nyakmo Sabuni saknar riksdagsplats, uttryckte i sitt anförande sitt stöd för det kurdiska folket.

– Låt oss göra allt vi kan för att stödja det kurdiska folket i det mördande vi nu ser, sa han.

ANNONS

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kritiserade såväl USA, för att de dragit sig tillbaka från området, som EU, för en flathet som "uppfattas det som okej att fortsätta".

– De turkiska stridsvagnarna rullar fram, IS vädrar morgonluft och hoppet om en bättre framtid ser ut att släckas, sa han.

Vänsterledaren sa att det var positivt att Sverige nu beslutat att sluta exportera krigsmaterial till Turkiet, men han tycker inte att det är tillräckligt.

– Inte en euro till den turkiska staten. Det är dags för ekonomiska sanktioner, sa han.

Han ställde också frågan till Ulf Kristersson (M) varför partiet driver på för att Sverige ska bli medlem i Nato – och därmed ingå i samma militärallians som Turkiet och USA.

– Ett av Natos viktigaste länder anfaller norra Syrien och driver civila på flykt. Det mäktigaste Natolandet, USA, gav grönt ljus. Varför ska Sverige bli en del av samma militärallians? sa han.

LÄS MER:Sverige stoppar krigsmateriel till Turkiet

Kristersson: "en helt annan sak"

Ulf Kristersson svarade att man är heligt eniga i fördömandet av Turkiet och att den politik landet bedriver genom angreppet i norra Syrien "på alla sätt är förkastligt".

– Men det är en helt annan sak än hur Sverige långsiktigt klarar sin militära kapacitet. Sverige behöver allierande, Sverige behöver vänner för att skapa stabilitet, sa Ulf Kristersson.

ANNONS

Jonas Sjöstedt fortsatte.

– Det går inte att skilja det Natoländer gör med Natoländerna – Nato består av länderna. Ni brukar prata om att vi har en värdegemenskap med Natoländerna. På vilket sätt tycker du att vi har en värdegemenskap med det Turkiet gör i norra Syrien?

– Det är inte Nato som begår övergrepp. Det är Turkiet som för en dålig politik. De fördöms över hela världen. Men bättre att Sverige är med i Nato än att vi allierar oss med enskilda Natoländer som vi gör i dag, sa Ulf Kristersson.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS