Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

SJF: "Bra att vittnesmålen kommer fram"

Det är hemskt att vittnesmålen finns, men det är bra att de kommer fram, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. Såväl fack som arbetsgivare är överens om att arbetet mot sexuella trakasserier måste intensifieras.

- Man ska se till att det finns en öppenhetskultur på arbetsplatserna och ringar in vad det är som har gjort att man inte kunnat prata om det, om det handlar om lågt i tak, underleverantörer eller utnyttjande av folk i beroendeställning, säger Jonas Nordling.

Samtidigt pekar han på att det är arbetsgivarna som har huvudansvaret för arbetsmiljön.

Charlott Richardson, förbundsdirektör för Medieföretagen, säger att arbetsgivarna har ett stort ansvar.

- Lagstiftningen är tydlig på den punkten. Vi tycker att det är otroligt viktigt att de här berättelserna kommer upp till ytan och att vi får kännedom om dem.

Hon säger Medieföretagen bland annat stöttar sina medlemsföretag att förebygga sexuella trakasserier med hjälp av rådgivning och information. Det arrangeras också ett antal seminarier runt om i landet.

- Medieföretagens styrelse har i dag (tisdag) fatta beslut om att det här ska vara en prioriterad fråga framöver och vi ska upprätta en handlingsplan, säger Charlott Richardson.