Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SJ har infört ett säljstopp på helgen biljetter med X2000-tåg, något som inte hänt under tågens 25-åriga historia enligt bolagets pressavdelning.  Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
SJ har infört ett säljstopp på helgen biljetter med X2000-tåg, något som inte hänt under tågens 25-åriga historia enligt bolagets pressavdelning. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

SJ stoppar försäljning av biljetter på grund av värmen

Nu har SJ infört säljstopp på helgens biljetter med X2000 mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Anledningen är att luftkonditioneringen inte orkar med den extrema värmen.

Under fredagskvällen beslöt SJ att stoppa all sin försäljning av biljetter på utvalda X2000 tåg efter att man insett att luftkonditioneringen inte hänger med.

– Det har varit väldigt torrt och varmt länge nu och då har luftkonditioneringen svårt att orka med. Särskilt under senare delen av dagen har många av dem fallit ut, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Den torra luften har gjort att det samlats damm och pollen, och när temperaturerna legat omkring 30 grader har anläggningarna gått på högtryck.

– Därför vill vi nu spara antalet platser så att vi ska kunna flytta om passagerare från vissa vagnar till andra, säger Dan Olofsson.

30 avgångar berörda

Det är alltså bara på enskilda vagnar som luftkonditioneringen slutat att fungera, så SJ ställer inte in några tåg. Däremot går det inte längre att köpa biljetter på 30 avgångar som annars hade haft biljetter kvar. Detta gäller främst sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö, men även enstaka avgångar mellan Stockholm och Sundsvall.

I helgen kommer man ta in alla tågen och göra en extra service för att få bukt med problemen.

–Vi tar in dem i verkstan och tar hit experter på anläggningarna. Det går inte lika många tåg på helgerna, så då kan vi göra detta, säger Dan Olofsson.

Säljstoppet gäller för lördag och söndag.

– Så de flesta som ska åka har förmodligen redan köpt sina biljetter. Men det är bara att beklaga att det blivit såhär. Vill man ändå resa på dessa sträckor så går det ju även långsammare tåg under helgen, eller så kan man vänta och åka någon dag senare, säger Dan Olofsson.

Inte hänt på 25 år

SJ kommer att se över om man kommer att behöva göra några förändringar för att anpassa anläggningarna till varmare temperaturer framöver.

– Men just nu har vi inget att jämföra med. Det har inte hänt något liknande sedan tågen började användas, och det är ju 25 år sedan ungefär, säger Dan Olofsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.