Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt (V) intervjuas av Peter Wallberg, TT Nyhetsbyrån, under Vänsterns dag i Almedalen.

Sjöstedt vill inte flyga i valrörelsen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt försöker flyga mindre och äta mindre kött och tycker att fler borde tänka på vad de konsumerar.

På färjan till Visby hade Sjöstedt och den ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson med sig partiets omgjorda skattepolitik, med flera siffersatta nya inslag om fastighetsskatt, arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt och högre skatt på utdelningar och värdepappersvinster. En del av intäkterna ska finansiera en skattereduktion för, i första hand, alla med inkomster under 30 000 i månaden.

- Den röda skatteväxlingen gör att det blir plus för de flesta, säger Sjöstedt och bedömer att de som får ett minus är de två inkomstskikten med högst inkomster.

- Det är de rikaste två tiondelarna som får betala mer, säger han.

"Heltäckande skattepolitik"

Enligt partiet innebär förslagen, tillsammans med redan presenterade, ökade skatteinkomster på 54 miljarder netto 2021, upp från 37 netto 2019. Det ska ge ett reformutrymme på över 120 miljarder 2021. Det ska ge tillräckligt med pengar för att klara och höja kvaliteten i välfärden, enligt V.

- Vi är det enda partiet som har presenterat en heltäckande skattepolitik, den är finansierad och ger pengar till välfärden, säger Sjöstedt.

Den stora skillnaden mellan antagna ökade skatteinkomster och beräknat reformutrymme förklarar Sjöstedt med närläsning av prognoser om den ekonomiska utvecklingen åren som kommer.

Upp till bevis

Om möjligheterna att få med Socialdemokraterna på förslagen, om de rödgröna får regera vidare, säger Sjöstedt att det är upp till bevis för S. Det duger inte att tycka att allt är bra som det är med skatterna, vilket Sjöstedt menar att S anser.

- Pratar man om jämlikhet på första maj så måste man göra något också, säger Sjöstedt.