Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.

Sjöstedt: "Pressa tillbaka fossilbolagen"

"Bygg en skog av vindkraftverk". Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt beskriver ett behov av stora satsningar för klimatet.

Sommarens höga temperaturer minns Jonas Sjöstedt tillbaka på i sitt jultal. Han nämner bland annat grödor som torkade bort och temperaturer som slog rekord efter rekord.

- För att vinna över utsläppen måste vi satsa på solceller, bioenergi och vindkraftverk. Och då menar jag verkligen satsa med att bygga en skog av vindkraftverk, säger Sjöstedt i sitt jultal på Facebook.

Jämför med terrorister

V-ledaren jämför samtidigt klimatreaktioner med om det handlat om en terrorgrupp som kunnat skapa stora bränder och översvämmade kustområden i landet.

- Om det hade varit terrorister tror jag att vi omedelbart gjort allt vi kunnat för att rädda situationen. Men nu är det inte terrorister, åtminstone inte terrorister av det vanliga slaget. I stället heter de farliga gärningsmännen sådant som Exxon Mobile, Shell, Total och Lundin Petroleum, säger Jonas Sjöstedt.

- Oljebolagen drivs ju inte av någon vilja att skada oss, faktum är att de nog struntar i oss. Deras enda lojalitet är mot sina aktieägare och inte mänskligheten.

Har för lite makt

Han anser att oljebolag är exempel på att demokratin har för lite makt över många avgörande beslut. Och i dag tas beslut som avgör barns hela framtid, enligt Sjöstedt.

- Fossilindustrin står för ett hot mot vår säkerhet långt mycket större än världens terrorister. Det säger jag inte för att förminska hotet från terrorn, det är ett allvarligt hot vars konsekvenser vi alldeles för smärtsamt fått uppleva. Jag säger det för att vi måste se klimatkrisen för vad den faktiskt innebär. Den handlar inte om några isbjörnar långt borta, det handlar om att förutsättningarna för våra samhällen just nu ändras i grunden.

Närmaste årtiondena kommer att handla om klimatet, tror Jonas Sjöstedt, och beskriver det i jultalet som en uppgift av historiska proportioner.

- Hela vårt samhälle ska ställas om, för att klara det måste vi alla hålla ihop.