Sjöpungen ny favorit i Mannerströms kök

Det märkliga havsdjuret sjöpung håller på att kravla sig upp på svenskarnas tallrikar. En som tagit dess umamismak till hjärtat är krögarprofilen Leif Mannerström.
– Detta är framtiden, säger han. Ja, redan till hösten väntas den första sjöpungsburgaren finnas till salu i butik.

ANNONS
|

Våren är i antågande och med det grönsakslandets primörer. Den som tycker om stuvad spenat eller kanske en nässelsoppa kan förhöja rätten med en fond – gjord på sjöpung.

Tipset kommer från restaurangprofilen Leif Mannerström.

– Det är mycket umami i, som förhöjer och lockar fram väldigt fina smaker, säger han.

Leif Mannerström tycker att sjöpungen har en god plats i köket.
Leif Mannerström tycker att sjöpungen har en god plats i köket. Bild: Mia Höglund

Sjöpungsfonden i fråga kommer från västkustföretaget Marine Feed. Leif Mannerström och Fredrik Norén, företagets vd, har olika uppfattningar om hur kändiskocken först fick händerna på den. Att det inte rör sig om någon sponsring är de dock överens om.

– Nej nej nej. Jag tycker detta med havsbruk är bra, det är framtiden. Det finns hur mycket som helst man kan göra, säger Mannerström.

ANNONS

Sjöpung med smak av ärta

Som hamburgare, till exempel. När sjöpungsfonden nu börjar få fäste på marknaden står köttpuckarna näst på tur för Marine Feed, vilket P4 Väst tidigare berättat. Utöver sjöpung innehåller burgaren ärtmjöl, potatisfibrer och äggvita.

Vad smakar den?

– Ärtan tar lite ton, den smakar som en vegburgare, men framför allt är den neutral i smaken, säger Fredrik Norén.

De senaste åren har diverse köttfria hamburgare lanserats. Men Fredrik Norén tycker att sjöpungsversionen skiljer ut sig på grund av vad han beskriver som ”en väldigt hållbar produktion”. Sjöpungar äter nämligen de plankton som ligger bakom övergödning av haven.

– Och vi kommer ha ett av världens lägsta koldioxidavtryck, lägre än bönor. Det beror på att vi inte gödslar, inte besprutar och inte värmer upp. Vi sätter våra band och skördar, thats it.

Dessutom ska inga restprodukter uppstå. Köttet blir till färs och av kokvätskan gör företaget alltså fond.

Vad hände med gräshopporna?

Lovsången påminner lite om hur det låtit kring mat gjord på insekter. Men trots att det kallats nästa mattrend i flera år har rusningen till gräshoppsburgarna uteblivit.

Har ni verkligen med er konsumenterna?

– Insekter har varit för dyra att producera, och har en hög tröskel att ta sig över i kundacceptans. Vi har mycket lägre produktionskostnader och en jättepotential att kunna få ut detta till konkurrenskraftiga priser.

ANNONS

Tidigare gjorde Fredrik Noréns företag både biogas och djurfoder av sjöpungarna. Den produktionen är dock helt nedlagd.

– Som litet bolag är det mycket roligare för oss att jobba med livsmedel än de stora flödena i foderbranschen.

Dessutom hade man svårt med lönsamheten – exempelvis kostar konkurrenten fiskmjöl 15 kronor kilot.

Sjöpungsfonden har funnits på marknaden i cirka tre år.
Sjöpungsfonden har funnits på marknaden i cirka tre år. Bild: Anna von Brömssen

Då kan du köpa sjöpungshamburgare

I september är det dags att skörda årets sjöpungsbestånd och planen är att den första sjöpungshamburgaren ska finnas i butik till hösten.

Enligt Fredrik Norén har det inte varit helt självklart att produktens namn ska avslöja vad den är gjord av.

– Genom åren har många avrått oss från att använda ordet sjöpung. Men folk kommer ihåg det och det används av hela vattenbruksindustrin. Vi ser det mer och mer som en unik och rolig grej som utmärker oss.

LÄS MER:Forskare odlar fram havets nya frukter

LÄS MER:Så smakar maneter, tång och sjöpung

LÄS MER:Här är recepten och maten som ska trenda 2021

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS