Sista sms:et före det misstänkta mordet

Kvinnan ville avsluta förhållandet men mannen ska ha hängt sig kvar. Nu ställs han inför rätta misstänkt för att ha dödat kvinnan i 65-årsåldern genom att tända eld i det hus hon befann sig i. Det sista livstecknet från kvinnan - ett sms till en släkting: "Tack stumpan!", skrev hon.

ANNONS
|

Vid midnatt den femte juni i år såg en kvinna hur en man - endast klädd i kalsonger - gick på en liten väg på en ö i Haninge kommun. Mannen berättade att det brann i ett hus på ön.

– Vi är på väg dit, vi hittar inte riktigt huset. Vi känner lukten av rök också, säger kvinnan när hon ringer SOS.

Sedan kommer det fram att det ska finnas en kvinna kvar i huset. En kvinna som mannen på vägen hade en relation med.

– De skulle gå och lägga sig. De låg i sängen, hon borde ligga i sängen, berättar kvinnan för larmoperatören efter att ha fått informationen från mannen.

ANNONS

Var försent

När räddningstjänsten hittade det brinnande huset var det försent - kvinnan var död.

Polispatrullen på plats beskrev mannen som "kraftigt förvirrad". Han ska inte ha kunnat berätta hur han tog sig ut ur huset.

Pojkvännen, en man i 65-årsåldern, har åtalats misstänkt för mordet. I åtalet framgår det att mannen "har dödat NN genom att anlägga en brand i det hus där hon befann sig. Döden orsakades av kolmonoxidförgiftning och/eller brännskador".

På tisdag startar rättegången.

Ville avsluta relationen

Under rättegången kommer flera personer i kvinnans närhet att vittna om parets relation. Kvinnan ska ha velat avsluta relationen men det accepterade inte mannen, enligt åtalet.

En nära anhörig till kvinnan berättar i förhör att kvinnan, flera gånger, har försökt göra pauser i förhållandet. Hon tyckte att han hade blivit jobbig och efterhängsen, men att det inte gick.

Den anhöriga berättar också om att kvinnan en gång blivit rädd för mannen när han blev väldigt arg.

– Deras mamma ville avsluta relationen med den här mannen av olika skäl, men han hade svårt att förstå att hon ville det, säger också barnens målsägandebiträde Mari Scaub och fortsätter.

– Han hängde sig kvar. Hon ville inte såra honom heller. Men det var svårt att få honom att förstå att hon verkligen ville bryta upp.

ANNONS

Den mordmisstänkte mannen har i förhör fått berätta om uppgifterna att kvinnan försökt avsluta förhållandet.

– Skulle hon vilja avsluta är det rätt märkligt att hon bjuder hem mig på sitt kalas och på förlovningsfest och på studentfester och... Det gör man i normala fall inte om man säger. Jag skulle inte göra det i alla fall, säger mannen till polisen.

Sista livstecknet

Utredningen har visat att mannen timmarna innan mordet tog en bild på kvinnan. De bjöd sedan en nära anhörig till kvinnan på mat, det var löjromstoast som serverades. Vid tiotiden gick de hemåt igen.

Det sista livstecknet från kvinnan är ett sms som hon skickade till en släkting.

"Tack stumpan!" skrev hon följt av fyra emojis.

50 minuter senare larmades SOS av kvinnan som mötte mannen på vägen en bit från stugan.

Flera förhör med mannen hölls på Akademiska sjukhuset i Uppsala då mannen hade brännskador.

– Jag är chockad, chockad av hela händelsen, jag kan varken förneka eller bekräfta förstår du... Situationen, jag kan varken inte bekräfta motsatsen heller, säger han i dessa första förhör när han får veta att han är misstänkt för mord.

Nekar till brott

Mannen nekar till brott.

– Mm. Det är inte kul att känna så. Jag vill ju inte ... böja ett hårstrå på henne så det är en kuslig känsla att det blivit så, svarar han på polisens fråga om hur han känner inför att vara misstänkt för mord.

ANNONS

I förhör påstår han att han inte har några klara minnen kring branden.

– Hela allt, det är så diffust, säger han vid ett tillfälle. I ett annat förhör kallar han det "ett svart hål".

I ett förhör berättar han att han försökt ta med henne ut men han säger i ett annat förhör att det kan ha varit en dröm. I nästa säger han att sista minnet av henne är när de tog ett glas vin under kvällen, innan branden startade.

Han säger sig inte ha någon förklaring till hur det började brinna.

– Det brinner jättemycket i alla fall, säger han till polisen.

– Det är jättemycket rök om man säger. Mycket rök och stor brand om man säger så. Lågorna nådde inte enda upp till taket men det var ordentliga lågor. Och rök, fortsätter han

Hittat miljöbensin i sovrummet

Han påstår dock att kvinnan försökt tvätta bort missfärgningar på sänggaveln med T-röd.

En undersökning av brottsplatsen har visat att det fanns akrylat- eller miljöbensin på kläder som hittade i anslutning till kroppen. I ett utlåtande om brandorsaken står det att "om det inte förvarats akrylat- eller miljöbensin i sovrummet innan branden ger det starkt stöd för att bensinen hällts dit innan branden startade." Och att det i så fall "ger starkt stöd för att bensinen använts för att antända huset med målsägaren inne i sovrummet".

ANNONS

Mari Schaub är målsägandebiträde till kvinnans barn.

– Den här förundersökningen är väldigt gedigen. Det finns både riklig skriftlig och muntlig bevisning. Det gör att vår uppfattning är att det bör bli en fällande dom, säger hon och fortsätter.

– Vi förväntar oss en fällande dom men hur det går får visa sig efter den muntliga förhandlingen.

Familjen stod varandra väldigt nära.

– Att få reda på att en anhörig har avlidit i en brand och dessutom få reda på att den här branden med allra största sannolikhet är anlagd är nog bland det värsta besked man kan få, säger Mari Schaub.

GP har sökt mannens advokat samt åklagaren.

ANNONS