Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sista chansen vaccinera sig gratis

Snart är det inte längre helt gratis att gå och vaccinera sig mot svininfluensan. I flera landsting är onsdag nästa vecka sista dagen för att bli vaccinerad utan att behöva betala någon patientavgift.

Nära 6,1 miljoner svenskar har nu vaccinerat sig mot svininfluensan. Från nästa vecka börjar bland andra Stockholms län och Västra Götalandsregionen ta ut patientavgifter för vaccinationerna, medan till exempel Skånepatienter redan får betala en avgift. Själva vaccinet ska däremot fortsatt vara gratis.

-Efter den 1 april får vårdgivarna ta ut en patientavgift när de vaccinerar. Men det är fortsatt gratis inom mödravård och barnavård, säger Henrik Almkvist, chefläkare vid Stockholms läns landsting.

Men många svenskar har fortfarande inte vaccinerat sig, och särskilt ointresserade är unga vuxna.

I Stockholm har till exempel två tredjedelar av befolkningen vaccinerat sig. Bland 18- till 30-åringar är bara ungefär en tredjedel vaccinerade. Därför är landstinget i Stockholm nu ute med mobila team på flera platser för att nå ut till unga vid bland annat högskolor.

Det kan komma en andra våg av influensan i Sverige höst.

-I normalfallet kommer det ytterligare vågor, men hur pass mycket det blir är svårt att värdera. Eftersom så många svenskar är vaccinerade är risken låg för hög spridning, säger Johan Carlson, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet tipsar dem som planerar en längre resa om att de borde vaccinera sig, eftersom det innebär högre risk för smitta. Unga reser mer, samtidigt som de alltså är sämre på att vaccinera sig.

-Ska man ut och resa det närmaste året bör man fundera på det. Få länder har den höga vaccinationstäckning vi har, och vart man än reser kommer det att finnas risker om man är ovaccinerad, säger Johan Carlson.