Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Sista bilderna på Ramin, 23 - före kidnappningen och mordet

Bakom mordet på Ramin Sherzaj, 23, misstänks det ligga en lömsk plan. En kvinna som han har haft en relation med misstänks för att ha lurat honom till Gävle. Där ska hennes exmake och släktingar kidnappat Ramin Sherzaj för att sedan ha strypt honom till döds innan han dumpades vid en skogsväg utanför Sundsvall, enligt åklagarens misstankar. Och allt startade efter en bild på Facebook. – Det är det som är eskaleringen av det här som tillslut leder till att han dör, säger kammaråklagare Elisabeth Hermanrud. På övervakningsbilder från Gävle har polisen kunnat följa Ramin Sherzaj sista steg i livet.

Ramin Sherzaj trodde att han bara skulle träffa en kvinna som han har haft en relation med. 

Under kvällen åt de kebab, spelade biljard, hängde på hotellrummet och handlade dricka på olika platser i Gävle. Men plötsligt, när de befann sig på Slottstorget i Gävle, blev Ramin Sherzaj indragen i en bil. Vittnen har berättat om hur han skrek och hur bilen rivstartade när den körde från platsen.

Trots det väntade kvinnan till dagen efter med att ringa 112.
– När vi skulle till hotellet så kom ett gäng kompisar till honom. Han skulle åka med dem och sa att det var ingen fara, men han skickade sms och sa ifall han inte kommer tillbaka så skall jag ringa polisen och han har inte kommit och jag är jätteorolig. Hans telefon är avstängd, han svarar inte längre, sa kvinnan till polisen.

LÄS MER: Därför kidnappades och mördades Ramin Sherzaj

Kvinna misstänkt

Drygt ett dygn senare hittades en utbränd bil norr om Timrå som vittnen sett i samband med kidnappningen. Men Ramin Sherzaj var fortfarande försvunnen.

I förhör fortsatte kvinnan hålla fast vid sin version - att han frivilligt hoppade in i bilen.
– Jag vill ha honom. Jag vill veta vart han är, sa hon bland annat.

Men polisen fattade misstankar och efter några dagar fick hon veta att hon var misstänkt för inblandad i kidnappningen.
– Hon lämnade inte samma uppgifter som allmänheten som har sett det här. Det uppstår inte direkt någon misstanke om brott i hennes berättelse men det gör det, menar jag, med vittnena då är det ganska klart att det är en person som dragits in i en bil mot sin vilja för han skriker, säger kammaråklagare Elisabeth Hermanrud om hur kvinnans larmsamtal påverkat misstankarna mot henne.
– Det känns som jag har nått botten. Jag mår inte bra. Psykiskt dåligt. Jag försöker ta reda på någonting men jag blir anklagad för något. I början var jag ledsen och nu är jag arg, säger hon när hon får veta att hon är misstänkt.

Dessutom misstänkte polisen att kvinnans exmake och släktingar till henne för att ha spelat en roll i dramat. Flera av dem hämtades in till polisen och de sitter fortfarande häktade.

LÄS MER: Den döde mannen tros vara kidnappade Ramin

Hittades död vid skogsväg

Efter ytterligare några dagar - drygt två veckor efter försvinnandet - hittade Ramin död vid en skogsväg i en by söder om Sundsvall.

I förra veckan åtalades kvinnan, exmaken och kvinnans släktingar misstänkta för mord och människorov på Ramin Sherzaj. Dessutom misstänks några personer med koppling till exmaken för inblandning.

Åklagaren menar att gärningsmännens motiv till gärningen var att återuppta familjernas heder.
Enligt åklagaren var kvinnans förhållande med Ramin Sherzaj hemligt.
– Under 2015 inledde hon en hemlig relation med en man, det är då han som är målsäganden. Sedan pågår det från våren 2015 lite av och till, berättar Elisabeth Hermanrud, kammaråklagare.

Kvinnan var då gift med en annan man, en av de som nu åtalats. Efter ett tag tog förhållandet med Ramin Sherzaj slut.

Facebook-bild - motivet

Åklagaren berättar att Ramin Sherzaj hade bilder på paret.
– Det är en bild där de syns tillsammans. I och för sig är de ganska nära varandra men det är ändå, enligt mig, ganska oskyldigt. Då gör han det som han har hotat med - han gör en Facebook-profil och lägger upp den som profilbild och så skickar han vänförfrågningar till hennes familj, bland annat hennes släktingar som också är åtalade, men hela hennes familj och släkt och även exmakens familj, säger Elisabeth Hermanrud och fortsätter.
– Det är det som är eskaleringen av det här som tillslut leder till att han dör. Vi menar att det är två familjer som ligger bakom. Både exmaken anser jag är gärningsman och hennes släktingar.

Varför anser du att det rör sig om ett hedersmotiv?
– Det här med att det blir en så stark reaktion på en Facebookbild, det är inte vanlig svartsjuka då menar jag, utan det är heder bakom. 

"Jag är en skam för dem"

Kvinnan berättar själv i förhör om att bilderna på Facebook innebar att hennes familj inte ville ha något med henne att göra.
– Jag är en skam för dem, säger hon i polisförhör och berättar att hon blev utslängd.
– För att när man är gift och skiljer sig så har man två månader efter skilsmässan att man inte får ha ett förhållande. Man får inte gifta sig, förlova sig eller ha nått förhållande alls. Och de två månaderna hade inte gått.

Hon säger att bilderna som publicerades på Facebook var deras egna, privata.
– Inte nått för att hela världen skulle se. Jag hade privata bilder med honom. När jag tog dom privat, privata bilderna så litade jag på honom, säger hon och fortsätter.
– Så han krossade den där tilliten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.