Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simskolebarn hittade svärdfisk

En grupp med simskolebarn i Höllviken gjorde under tisdagen en överraskande upptäckt – en svärdfisk hade nämligen hittats in i Falsterbokanalen. – Jag tänkte att de måste ha sett fel, svärdfiskar finns ju inte i Sverige, berättar simtränaren Sylvester Sebastianson.

På måndagseftermiddagen arrangerades i vanlig ordning simskola i Falsterbokanalen där en grupp barn övade sina färdigheter i vattnet. Simskolan skulle dock bli något alldeles särskilt just denna dag, då ett mystiskt föremål sågs i vattnet. 

Skulle ta simmärke

En av eleverna hade simmat ut i vattnet, tillsammans med sin pappa, för att ta ett simmärke, när de upptäckte något som flöt runt på vattenytan.

– De vände om och när de kom tillbaka berättade de att de sett något stort ute i vattnet, så barnen och vuxna gick längst ut på en stenmur som finns i kanalen, berättar simtränaren Sylvester Sebastianson. 

Väl på muren kunde simgruppen se hur en svärdfisk låg intill kanten. Barnen meddelade Sylvester Sebastian om fyndet, men han kunde inte tro att det var sant:

– Jag tänkte att de måste ha sett fel, svärdfiskar finns ju inte i Sverige. När jag såg att det faktisk var en svärdfisk blev jag chockad. 

Dessvärre visade sig svärdfisken vara död, och simskolan har därför kontaktat en ansvarig på länsstyrelsen som kommer att ta hand om fisken. Fisken fick dock medverka på en hel del bilder av både simskolebarnen och nyfikna förbipasserande. 

– Det var många som ville kolla och fotografera, berättar Sylvester Sebastianson. 

"Troligt att vi får se allt mer svärdfisk"

Svärdfiskfyndet i Falsterbokanalen är dock ingen ny företeelse – några gånger tidigare har fisken letat sig in i våra svenska vatten. Enligt Svante Lysén, konservator på Naturhistoriska museet i Göteborg har det bland annat förekommit ett fall 2012, samt ett särskilt stort fynd under 1980-talet på en och en halv meter. Han menar på att svärdfisken kommer att bli en vanligare syn i Sverige. 

– I och med klimatförändringarna och att våra vatten blir allt varmare är det också troligare att vi får se svärdfisk, säger Svante Lysén. 

Men vad händer då med en svärdfisk när den hittas i Sverige? Enligt Svante Lysén beror utgången på färskheten i fisken. 

– Är den död så mäts den kanske, och sen slängs den. Ifall den är färsk så kan den ätas, svärdfisk är nämligen en mycket delikat fisk med ett rött kött. Den påminner lite om lax, säger Svante Lysén. 

Tror du att vi kommer att fiska svärdfisk i Sverige i framtiden?

– Jo, det tror jag! Idag är det sällsynt att upptäcka levande svärdfisk i svenska vatten, men i framtiden är det troligt att vi kommer att kunna fiska. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.