Vid EU:s digitaliseringsmöte i Tallinn visade forskare från universitetet ETH i Schweiz upp ett konstgjort hjärta i silikon.
Vid EU:s digitaliseringsmöte i Tallinn visade forskare från universitetet ETH i Schweiz upp ett konstgjort hjärta i silikon.

Silikonhjärta slår för framtiden

Ett konstgjort hjärta av silikon – är det framtiden för personer med allvarliga hjärtproblem? Forskare i Schweiz hoppas det.

ANNONS
|

Det är tillverkat i silikon med hjälp av 3D-teknik och har två kammare, precis som ett riktigt hjärta. Än så länge slår det bara 3000 slag innan det går sönder, vilket motsvarar en halvtimme. Men förhoppningen hos forskarna vid det tekniska universitetet ETH i Zürich är att fortsatt forskning ska mångfaldiga den tiden.

- I laboratoriet har vi klarat en miljon slag, då är vi uppe i tio dagar. Jag tror att chansen finns att vi når 50 till 100 miljoner slag, säger professor Wendelin Stark, som leder projektet.

ANNONS

Doneras för få hjärtan

Hjärtat var en av innovationerna som visades upp vid EU:s digitaliseringsmöte i Tallinn. Det var Wendelin Starks vänskap med en hjärtkirurg som var upprinnelsen till projektet. Vännen hade en idé om att ett mjukt konstgjort hjärta skulle eliminera en del problem.

Det doneras för få hjärtan för att fylla behovet. Och de konstgjorda hjärtan som används i dag är tillverkade i hårda material, som får blodet att koagulera.

För att minska risken för blodproppar får den drabbade äta blodförtunnande preparat, som också är förknippat med risker.

Med ett mjukt material som silikon kan patienten eventuellt slippa den typen av medicin, förklarar Stark.

3D-skrivare

På ETH hade man redan en 3D-skrivare, och Stark och hans kollegor gick i gång på idén.

- När en av de första 3D-skrivarna kom ut på marknaden bestämde vi för att köpa en. Det fick oss att se hur vi kan använda den nya tekniken för att lösa problem.

- Men vi har mycket arbete kvar att göra, säger Stark, som bedömer att de måste upp i tio miljoner slag innan de kan påbörja kliniska tester.

ANNONS
Tallinn, TT:s utsända

ANNONS