Sigvard Marjasin. Arkivbild.
Sigvard Marjasin. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sigvard Marjasin död

Förre landshövdingen i Örebro Sigvard Marjasin har avlidit, 91 år gammal, rapporterar Nerikes Allehanda.

ANNONS

– Han avled på covid-avdelningen på USÖ (Universitetssjukhuset Örebro) klockan 17.45 i går (söndag). Hans båda söner Peter och Ola fanns vid hans sida, säger Sten Renglin, presschef på länsstyrelsen, till tidningen.

Marjasin började sin politiska karriär som ombudsman i Kommunalarbetareförbundet i början av 1960-talet. 1977 blev han förbundets ordförande.

Efter sin fackliga karriär fick han flera uppdrag av den socialdemokratiska regeringen inom den statliga förvaltningen och 1989 utnämndes han till landshövding i Örebro län. Han stannade på posten till 1994 då han utnämndes till ordförande för Granskningskommissionen, den kommission som granskade polisutredningen av mordet på statsminister Olof Palme.

1996 hamnade han i blåsväder då han anklagades för att ha klippt och klistrat med representationskvitton. Han åtalades i 46 fall, men friades helt av Örebro tingsrätt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS