Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Signalspaningen har blivit ett viktigare verktyg i arbete mot terrorism. Arkivbild.

Signalspaning viktigare för att upptäcka hot

Signalspaning som bedrivs av Försvarets radioanstalt (FRA) har blivit ett viktigare verktyg för Säkerhetspolisen i deras arbete med att förebygga terrorbrott, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

- Framför allt när det gäller att plocka upp risk om hot innan de kommer till Sverige. Vårt uppdrag är ju att avvärja innan det händer något och då måste vi ha den här förvarningen, att personerna kommer och ungefär vad de funderar på att göra, säger Johan Olsson, operativ chef hos Säkerhetspolisen till Ekot.

Att signalspaningen har blivit vikigare hänger ihop med hur terrorismen utvecklats under senare år – många har rest från exempelvis Sverige till Irak och Syrien för att ansluta sig till terrorgrupper.

- Det är också mycket lättare att kommunicera över gränserna än det har varit, så mängden information som går att fånga upp är mycket större, så det har nog aldrig varit så viktigt, säger Johan Olsson.

Enligt Johan Olsson är det vanligt med så kallade sändare, personer som befinner sig i konfliktzoner och som tar kontakt med ett stort antal personer i exempelvis Sverige och försöker förmå dem att begå attentat.

Enligt FRA har antalet uppdrag från Säkerhetspolisen ökat under senare år.

- Säkerhetspolisen är ju en av våra största uppdragsgivare och hotbilden från terrorism har ju ökat under de senaste åren, och det har ju också påverkat FRA, vi har ju fått ökade anslag just för att kunna ge bättre stöd till Säkerhetspolisen på det här området, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA.