Sifochefen: Nyval påverkar inte politiska läget

För andra gången under Stefan Löfvens regeringstid talas det om nyval som lösning på en politisk kris. Men vilka förändringar skulle ett nyval innebära? Ganska få, tror Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

ANNONS
|

Under onsdagen seglade nyval, eller extraval som det formellt heter, upp som en möjlig utgång av den politiska kris Transportstyrelsens it-skandal utlöst.

Frågan är vad ett nyval skulle innebära för de politiska styrkeförhållandena i Riksdagen. Inga större, tror Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

– Risken är att resultatet skulle bli ungefär som det ser ut i de senaste opinionsmätningarna. Det vill säga ingen större förändring mellan blocken jämfört med hur det är nu, säger han.

Toivo Sjörénlutar sig mot resultatet från GP:s och Sifos väljarbarometer i juni. Siffror som hantror skulle stå sig ganska bra om det var val i dag.

ANNONS

– Men man måste komma ihåg att de mindre partier som kommit i skymundan under mandatperioden hamnar mer i fokus när det väl blir valrörelse. Det brukar ge till exempel Kristdemokraterna bättre siffror än i opinionsundersökningarna mellan valen.

Beror på vad Löfven gör nu

Toivo Sjörén tycker det är för tidigt att dra några slutsatser om hur Socialdemokraternas väljarstöd kommer att påverkas av skandalen.

– I juni låg de strax under sitt valresultat. Vi vet inte hur det ser ut om tre månader. Försvinner den här skandalen bort eller fortsätter den? Om Stefan Löfven inte uppfattas som regeringsduglig och handlingskraftig kan det påverka negativt. Samtidigt vet vi att Alliansen har försvagat sina positioner i flera viktiga sakfrågor, säger Toivo Sjörén.

Uppförsbacke för Alliansen

Att ett nyval skulle gynna Alliansen är alltså långtifrån säkert. Både Moderaterna och Kristdemokraterna har gått kräftgång i opinionen. Om statsministern utlyser nyval ska det hållas inom tre månader. Att vända opinionen på så kort tid blir svårt.

– Om man utgår från att ett extraval inte bara kommer att handla om Transportstyrelsen utan också om de generella sakfrågorna så har Alliansen uppförsbacke.

Vilka risker innebär ett nyval för Alliansen?

– Riskerna är mindre för Alliansen som sådan men större för enskilda allianspartier. Men om resultatet i ett sådant val blir status quo, att ingenting förändras, så kan det uppfattas som att Alliansen tvingat fram ett onödigt extraval.

ANNONS

Vilka skulle vara vinnarna i ett nyval?

– Sverigedemokraterna och Centern, om vi pratar enskilda partier. Och M är klara förlorare. I väldigt många valkretsar kommer det att försvinna en riksdagsman för Moderaterna. KD skulle inte heller gå till nyval i en styrkeposition. Visserligen tenderar deras siffror att öka vid valen men det är flera mandatperioder sedan de hade så dåliga opinionssiffror som nu, säger Toivo Sjörén.

Om Stefan Löfven bestämmer sig för att utlysa nyval ska det hållas inom tre månader, det vill säga redan i höst. Det innebär att väljarna väljer nya riksdagsledamöter,som sedan tillsätter en ny regering.

Det påverkar inte det ordinarie riksdagsvalet som hålls den 9 september 2018.

GP/Sifos väljarbarometer från juni 2017

"Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?" (Resultat i Riksdagsvalet 2014 inom parentes)

Socialdemokraterna 29,2 procent (31 procent) Miljöpartiet 4,0 procent (6,9 procent) Vänsterpartiet 7,7 procent (5,7 procent) Moderaterna 15,9 procent (23,3 procent) Centerpartiet 13,4 procent (6,1 procent) Liberalerna 6,2 procent (5,4 procent) Kristdemokraterna 2,9 procent (4,6 procent) Sverigedemokraterna 18,0 procent (12,9 procent) Feministiskt initiativ 2,1 procent (3,1 procent) Övriga 0,7 procent (1 procent) Andel röstberättigade som röstar blank eller ej anger parti: 11,7 procent

ANNONS