Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sifo: S och M tar tillbaka SD-väljare

SD:s nedåtgående trend fortsätter. Från 19 procent i december till 15,7 i dag – trots att partiets kärnfråga dominerar debatten.

Migrationsfrågorna fortsätter att dominera den svenska inrikespolitiken. Och i takt med att Socialdemokraterna och Moderaterna reviderat sin politik på området har de också vunnit tillbaka en del av de väljare som tidigare gått över till Sverigedemokraterna.

Så förklarar Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, de rörelser som syns det månadens GP/Sifo.

– Sverigedemokraterna har haft små nedgångar ända sedan december då de hade sin rekordnotering. Vi ser att det är en återströmning till de stora partierna, säger han.

 

Samtidigt ligger SD fortfarande en bra bit över valresultatet på 12,9 procent.

Och från att ha varit ett parti i skuggan, som sällan syntes i tv-studion har Sverigedemokraterna i dag en mer given plats i debatten. Men Toivo Sjörén konstaterar att det inte längre räcker för partiet att få vara med på scenen, nu när de andra närmat sig deras politik på migrationsområdet.

Läs också: Sifo-analys: S går uselt i storstäderna

– Förut räckte det för dem att säga att de andra partierna hade fel. Nu måste de in i en mer aktiv egen debatt. Det är en utmaning.

 

I månadens GP/Sifo är Socialdemokraterna åter det största partiet på 26,7 procent. Moderaterna ligger i hälarna på 25,8. Förändringarna sedan förra mätningen – då Moderaterna var störst – är dock inom felmarginalen.

– Moderaterna är över sitt valresultat, men det drar inte iväg så väldigt stort. Men tanke på att det finns ett missnöje bland väljarna med tillståndet i landet, så måste man konstatera att Alliansen inte lyckas utnyttja det, säger Toivo Sjörén.

 

En förklaring, menar han, är att migrationsfrågan fortfarande är så dominerande och att konflikten mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i den frågan är begränsad.

– Moderaterna försöker kanske, men det händer inte så mycket. Jag tror att det hade sett annorlunda ut om vi sett konflikter på mer traditionella områden.

 

Det är inte bara mellan de två stora partierna det råder stiltje. Sedan marsmätningen är alla rörelser inom felmarginalen. Vänsterpartiet ligger kvar på siffror strax över 7 procent. Även Centern landar en bit över 7 procent, medan Liberalerna är kvar på 5,5.

 

Miljöpartiet får 6,0 och är fortfarande en bit under sitt valresultat – och att småpartier i regeringsställning har problem är ganska typiskt.

– Samarbeten har sitt pris. Det brukar inte gynna det mindre partiet, säger Toivo Sjörén.

 

Någon effekt av skandalerna kring bostadsministern Mehmet Kaplan går dock inte att utläsa i aprilmätningen. Bara den sista åttondelen av intervjuerna gjordes efter det att affären blossat upp.

Och i vilken grad det ens kommer att få någon betydelse återstår att se.

– Men det är klart att det inte är bra för Miljöpartiet.

 

Även för Kristdemokraterna fortsätter bekymren. I slutet av månaden firar Ebba Busch Thor ett år som partiledare. Men än har hon inte lyckats göra någonting för att lyfta partiets popularitet.

– Mitt intryck är att de gjort kraftfulla, spridda utspel – men att den skarpa och tydliga profilen saknas, säger Toivo Sjörén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.