Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sifo: M ökar när SD backar

GP/Sifo: Anklagelser om sextrakasserier och mindre fokus på invandring straffar Sverigedemokraterna. Partiet tappar väljare till bland annat Moderaterna, som lyckats stämma väljarflödet från det egna partiet.

– Det första jag reagerar på är ändå SD. Valrörelsen har börjat komma i gång och debatten handlar mindre och mindre om migration, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

I GP/Sifos väljarbarometer så tappar SD 2,8 procentenheter jämfört med förra mätningen. Nedgången är statistiskt säkerställd. Fokus i den offentliga debatten har flyttats till frågor som skatter och bidrag, enligt Jonas Hinnfors. I förlängningen får det konsekvensen att SD har svårare att nå ut, menar han.

LÄS MER: M har visst fog för optimismen

– Det är en varningssignal att något kan vara på väg att hända. SD har länge stått stilla och har svårt att fortsätta framgångssagan. Den byggde mycket på att många kom till Sverige och att det fanns en debatt om den frågan. Nu måste SD försöka ställa om.

 

Skandaler påverkar inte

Förutom invandringsfrågan är SD också tydligt profilerade när det gäller lag och ordning men där finns det också många andra partier, till exempel M, som konkurrerar om utrymmet.

Även de skandaler som varit inom SD, framför allt kopplat till sexuella trakasserier och den avhoppade riksdagsledamoten Hanna Wigh, kan ha påverkat partiet. Skandaler brukar dock sällar ha någon varaktig effekt i opinionen, menar Jonas Hinnfors.

LÄS MER: Moderaterna sa ja till tiggeriförbud

I jämförelse med väljarbarometern i augusti så är även M:s uppgång statistiskt säkerställd. M har ökat med 2,4 procentenheter sedan dess. En förklaring till det kan vara att sedan partiet börjat driva skattefrågor tydligare så har en del tidigare M-väljare, som gått till SD, vänt tillbaka till partiet.

 

Partiledarbyte kan påverka

Partiledarbyten i sig brukar inte betyda en uppgång i opinionen men kan i detta fall ha lett till att partiet kan visa upp en enighet och flytta tillbaka fokus till partiets politik, menar Jonas Hinnfors.

– Det ska till mer än att bara byta ut personer men frågan är om något i politiken nu börjat ändras. Nu drivs mer traditionella moderata ståndpunkter, som skattesänkningar, polis och försvar.

LÄS MER: M vill sätta tak för antalet flyktingar

M verkar nu fokusera på mer traditionell moderat politik. Frågan, som Jonas Hinnfors ställer sig, är om de gamla moderaterna är tillbaka på bekostnad av de nya.

– Man kanske inte är de nya moderaterna längre. De gamla misslyckades men kontexten är annorlunda så det är inte alls säkert att det behöver vara ett misslyckat projekt i dag, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.