Sida ger ytterligare humanitärt bistånd till insatser i Afghanistan. Arkivbild.
Sida ger ytterligare humanitärt bistånd till insatser i Afghanistan. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sida ger 70 miljoner till Afghanistan

ANNONS

Sveriges biståndsmyndighet Sida ger ytterligare 70 miljoner i humanitärt bistånd till hjälporganisationer i Afghanistan. Tidigare har Sida flaggat för att stoppa allt bistånd till afghanska staten, eftersom det kan komma att hamna i talibanernas händer.

FN:s livsmedelsprogram World Food Programme får 50 miljoner av Sida och 20 miljoner tillfaller Afghanistan Humanitarian Fund, som leds av FN-organet OCHA.

"Trots risker för personalens säkerhet har humanitära organisationer för avsikt att stanna och leverera stöd, det vill säga fortsätta arbetet som före talibanernas maktövertagande och utöka stödet för att rädda liv och lindra nöd", säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Sidas humanitära stöd i Afghanistan hittills i år uppgår till 258 miljoner kronor. Regeringen har beslutat att 300 miljoner ska omfördelas från utvecklingsbistånd i Afghanistan till globala humanitära nödinsatser.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS