Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Situationen för Burmas muslimska minoritet rohingya gör nu att Sida beslutar om 40 miljoner extra kronor i humanitärt stöd.

Sida ger 40 miljoner i stöd till Burma

Militäroffensiven i Burma har tvingat närmare 400 000 rohingyer på flykt till grannlandet Bangladesh. Situationen för Burmas muslimska minoritet får svenska Sida att skjuta till 40 miljoner kronor extra i humanitärt stöd.

"När krisen nu är så svår och eskalerar så snabbt är det vår skyldighet att snabbt ge hjälp till de drabbade", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

20 miljoner kronor av det extra stödet ska gå till livsnödvändigheter som mat, vatten och sjukvård i de flyktingläger som uppstått när rohingyerna flytt från den drabbade regionen Rakhine. Resterande 20 ska gå till Internationella rödakorskommittén, den hittills enda hjälporganisationen som tillåts i området.

Agera snabbt

- Nästan en halv miljon människor på bara några veckor, det är väldigt många människor och den stora volymen innebär en extra svårighet för de humanitära organisationer som finns på marken. De måste nu försöka skala upp sin verksamhet och därför att det väldigt viktigt att agera snabbt, säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för Sidas humanitära stöd.

I måndags uttalade sig FN:s högste kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad al-Hussein, om situationen i Rakhine och kallade militäroffensiven för ett "skolboksexempel på etnisk rensning".

Många barn

- Sida har varit aktivt i situationen länge och sedan 2010 har vi haft stöd som riktats mot rohingyer. Våldet har alltid funnits och man har bott under väldigt marginaliserade omständigheter, nästan i flyktingläger. Roten till det som nu händer kan vara starka orättvisor under en väldigt lång tid, säger Susanne Mikhail Eldhagen.

En stor del av de människor som nu befinner sig på flykt är barn. Enligt FN-organet Unicef är så många som 240 000 av de 400 000 rohingyer som de senaste veckorna flytt till Bangladesh barn. Runt 36 000 av dem är under ett år gamla.