Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sexutnyttjade flickor via nätet

Han kallade sig Frida och tog sexkontakter med unga flickor på nätet. Nu döms en 24-årig man till fängelse för att ha utnyttjat ett 40-tal flickor. Försåtligt och ihärdigt bygger vissa män upp sådana här kontakter.

– Många barn och unga har någon gång fått den här sortens inviter och de flesta är rätt bra på att stänga av och blockera avsändaren. Men så finns det de som blir lurade och som inte kunnat skydda sig själva, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Under tio år

Mannen från Oskarshamn som på tisdagen dömdes till ett års fängelse i Kalmar tingsrätt hade 2005–2006 nätkontakt med ett 40-tal flickor, de yngsta under tio år. Med täcknamnet Frida, en tonårstjej, byggde han upp en förtroendefull kontakt och lockade så småningom många av flickorna att utföra sexuella handlingar framför webbkameran.

Trots att en del av åtalspunkterna ogillas döms mannen för 56 fall, varav 17 grova, av utnyttjande av barn för sexuell posering, 15 fall av försök till utnyttjande samt ett fall av grovt barnpornografibrott.

När brotten begicks var den dömde bara 19–20 år gammal, och utredningen har tagit lång tid. Det tar tingsrätten hänsyn till, för enligt domen är brottens egentliga straffvärde tre års fängelse. Mannen ska också betala sammanlagt 474 000 kronor i skadestånd till sina offer.

Agerar försåtligt

Åsa Landberg menar att gärningsmän vid den här typen av brott agerar försåtligt. För offret känns kontakten med vad man uppfattar som en jämnårig ganska ofarlig. Efteråt står de där med känslan att ha blivit lurade, avslöjade och utnyttjade.

– Bland dem vi har haft kontakt med på Rädda Barnen är det vanligt att de skäms väldigt mycket, säger Landberg.

Skammen gör det svårare att söka hjälp och de ungas förtroende för vuxenvärlden har fått sig en törn. Till det kommer även oron för att de bilder de medverkat på ska fortsätta att spridas på nätet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.