Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyndplatsen vid Kalixälven. Arkivbild från Polisens förundersökningsprotokoll.

Sexton års fängelse för styckmordet i Kalix

En 49-årig man döms till fängelse i 16 år för att ha mördat och styckat en annan man i Kalix i slutet av oktober. 49-åringen har hävdat att han handlat i nödvärn – men den förklaringen kan inte stämma, anser Haparanda tingsrätt.

"Tingsrätten har kommit fram till att mannens uppgifter om att han utsatts för ett angrepp inte kan stämma", säger rättens ordförande, lagmannen Agneta Karlsson, i ett pressmeddelande.

Den 49-årige mannen har enligt Haparanda tingsrätt gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefriden. Påföljden blir 16 års fängelse. Tingsrätten har också beslutat att mannen ska utvisas och han förbjuds att återvända till Sverige.

Hittades i älven

Den 24 oktober 2018 hittades kroppsdelar i vattnet av en person som rastade sin hund längs med Kalixälvens norra strand. Offret var en 39-årig man från Georgien, som utredningen skulle visa hade mördats och styckats i ett rum på ett asylboende i centrala Kalix.

49-åringen, som är asylsökande från Ryssland, greps ett par dagar efter det att kroppsdelarna hittats och han erkände gärningarna. Men han nekar till mord, och hävdar att han handlat i nödvärn sedan 39-åringen attackerat honom med en kniv.

"Inte haft rätt"

Den beskrivning av händelseförloppet som 49-åringen gett kan dock omöjligt stämma, enligt tingsrätten, som hänvisar till vad bland annat den tekniska utredningen visat.

"Den tilltalades angrepp mot den avlidne har inte föregåtts av ett direkt angrepp från den avlidnes sida och den tilltalade har därför inte haft rätt att använda våld mot den avlidne och hans invändning om nödvärn har därför lämnats utan avseende", skriver tingsrätten.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse, medan advokaten pläderade för att 49-åringen skulle frikännas.