Sexofredanden på ungdomsfestival i Umeå

Ett flertal sexuella ofredanden har skett på Folkets hus i Umeå. De misstänkta brotten har riktats mot både flickor och pojkar.

ANNONS
|

Polisen har tagit upp ett flertal anmälningar om sexuella ofredande i samband med ungdomsfestivalen"2 days in Umeå". Den riktar sig till unga mellan 13-17 år.

–Vi har haft en patrull på plats och denhar tagit emot fyra anmälningar. Det är både pojkar och flickor som har blivit utsatta.Men eventuellt är det ett stort mörkertal där också, säger André Westberg, gruppchef på regionledningscentralen i Västerbotten.

LÄS OCKSÅ:Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

Enligt polisen har arrangören försökt förebygga den här typen av brott, mot bakgrund av de många fall av sexofredanden som anmälts på festivaler runt om i Sverige under sommaren.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Nya sextrakasserier i natt på Putte i Parken

– Det fanns ingen rökmaskin och man hade tagit in extra personal för att förebygga brott. Men det har hänt ändå, berättar Westberg.

LÄS OCKSÅ:Polisen pekade ut ensamkommande - backar

Flera pojkar attackerade enskilda målsäganden

Förundersökningar har inletts för att utreda de anmälda brotten. Men fallen är svåraatt utreda, menar polisen.

LÄS OCKSÅ:Elisabeth Massi Fritz kritik mot polisen

–Det är väldigt vaga beskrivningar på gärningsmännen. Mendet ska vara flertalet personer som gjort det här.

Menar du att flera gärningsmän ska ha agerat tillsammans?

– Ja, i anmälningarna står det att det ärflera pojkar som i grupp gått på enskilda målsäganden, bekräftargruppchefenpå regionledningscentralen i Västerbotten.

LÄS OCKSÅ:Sexövergrepp: "Män blir kränkta av att bli utpekade"

Patrullen som tog upp anmälningarna lyckades inte gripa någonmisstänkt på platsen. Det betyder att utsikterna ser mörka ut för polisen.

LÄS OCKSÅ:Pernilla Anderssons ilska mot män som våldtar

–Dessa brott är svåra att utreda. Särskilt när ingen tagits på bar gärning. Men vi kommer göra vad vi vad vi kan, avslutarAndré Westberg, gruppchef på regionledningscentralen i Västerbotten.

ANNONS