Landet är fullt med namn med koppling till sex och snusk. Men ofta har de en helt annan bakgrund. Sexdrega kommer troligen från fisket i Ätran med "sex drag".
Landet är fullt med namn med koppling till sex och snusk. Men ofta har de en helt annan bakgrund. Sexdrega kommer troligen från fisket i Ätran med "sex drag".

Sex och snusk i hela Sverige

ANNONS
|

När Sveriges Radio P4 Sjuhärad bad lyssnarna att höra av sig med udda ortnamn strömmade förslagen in. Nästan undantagsvis för namnen tankarna till något ekivokt. Ytterligare exempel var Mensträsk, Kuballe, Köttkulla, Flenstorp, Snopptorp eller Bögared i närheten av Alingsås.

Men lugn. Namnen betyder nästan aldrig vad vår oanständiga fantasi vill att de ska göra.

-Om du skulle säga till någon på 1200-talet att du är bög skulle han eller hon inte begripa någonting. Bög är ett gammalt ord för böja och inte sällan återfinns gårdar eller orter med ordet bög i sig vid en vägkrök eller liknande. Och så är det med många av de här namnen som brukar roa folk lite extra, säger Staffan Nyström, professor i nordiska språk med inriktning mot namnforskning vid Uppsala universitet, till TT.

Böjd ilska

Däremot, säger han, kan namnen ha samma ursprung.

-Bög i meningen homosexuell kommer ju från samma ord, att man är böjd eller krökt, det vill säga avvikande. Ungefär som att man säger att man är sned när man är arg. Båge i ordet pilbåge kommer också från bög i meningen böja eller kröka.

Svenska ortnamn har ofta mycket gamla anor, ibland ända från järnåldern. Men trots att vi har levt sida vid sida med dem i så många år kan de fortfarande väcka heta känslor.

-Ett berömt fall är Fjuckby utanför Uppsala där en person klagade och ville att orten skulle byta namn. Det gjordes ordentliga utredningar, men orten heter fortfarande Fjuckby.

Vår kulturhistoria

Grundprincipen är nämligen, säger Staffan Nyström, som även är ordförande för namnberedningsgruppen för Stockholms stad, att det namn som sitter, det sitter.

ANNONS

TT: Så det kan vara svårt för dem som bor i Snorrslida om de vill byta namn?

-Enligt ortnamnslagen ska det finnas starka skäl, till exempel om det finns risk för att ambulanser kör fel eller något liknande. Ortnamnen utgör en stor del av vår kulturhistoria. Ett namnbyte är också förenat med en hel del kostnader, inte sällan hundratusentals kronor. Förutom att väg- och gatuskyltar ska bytas ut måste man även programmera om alla gps:er, säger Staffan Nyström.

Porrarp (Skåne)

Frufällan (Västergötland)

Ensamheten (Västerbotten)

Fröslida (Halland)

Mordviken (Jämtland)

Fittja (Stockholms län)

Pungpinan (Stockholms län)

Könserum (Östergötland)

Bögared (Västergötland)

Fanbyn (Jämtland)

Kukkola (Norrbotten)

Källa: SR Sjuhärad, NE

ANNONS