Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sex av tio svenskar tränar regelbundet

Tränings- och hälsotrenden håller i sig. Mer än 60 procent av svenskarna uppger att de tränar regelbundet.

Det är branschorganisationen Livsmedelsföretagen som ställt frågor om människor tränings- och matvanor. Hur ofta de tränar och varför? Och resultaten visar att trenden med regelbunden träning och hälsosam kost håller i sig.

– Det som är roligt är att så många tränar, det skiljer sig inte mellan olika grupper, säger Marie Söderqvist på Livsmedelsföretagen.

Man eller kvinna, hög- eller låginkomsttagare. Motionsfrekvensen skiljer sig inte så mycket mellan de olika urvalsgrupperna. Däremot verkar de partipolitiska sympatierna spela en roll. De som tränar mest är kristdemokraterna och de som tränar minst är sverigedemokraterna.

– Förutom ålder så var partitillhörighet det som hade störst genomslag, säger Marie Söderqvist.

Löpartrenden håller också i sig. En av tio har sprungit ett motions- eller långlopp och ytterligare en av tio planerar att göra det. Där syns däremot en tydlig genomsnittsperson. En man, snart fyllda 40 år, välutbildad och som bor i en storstad.

– Motionsloppen är en stor industri. Bara anmälningsavgifterna uppgår till en kvarts miljard kronor, säger Marie Söderqvist.

Och det är mycket pengar som läggs på motion och hälsa. Omkring 50 miljarder kronor lägger svenskarna på träningskort, kläder och utrustning varje år visar branschorganisationens rapport.

Löpartrenden håller också i sig. En av tio har sprungit ett motions- eller långlopp och ytterligare en av tio planerar att göra det. Där syns däremot en tydlig genomsnittsperson. En man, snart fyllda 40 år, välutbildad och som bor i en storstad.

Anledningarna till varför vi tränar är de vanliga: för att få bättre kondition, bli starkare eller för att få bättre balans och rörlighet. Men hur många har inte dragit en vit lögn och inför kollegorna sagt sig träna mer än vad man egentligen gör.

– Det är klart att människor kan överdriva sina goda sidor. Men då är det kanske snarare så att man döljer orsaken till att man tränar. I USA är det fler som svarar att de tränar för att få snygg kropp. Så kanske det är här med, säger Marie Söderqvist.

God hälsa når man inte enbart genom träning. Kosten är viktigt och efterfrågan på hälsomat ökar hos organisationens medlemmar, säger hon.

– Men även de som inte tränar har börjat efterfråga hälsosam mat. Ska man köpa chips kanske man väljer att köpa en sort med bättre olja och mindre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.