Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu tillsätter regeringen en ny utredning i ett försök att få bukt med segregationen i skolan. Arkivbild.

Segregationen i skolan under lupp

Bara elever med svensk bakgrund i vissa skolor – och elever med utländsk bakgrund i andra. Och bättre betyg på skolor i välbeställda områden. Nu tillsätter regeringen en ny utredning i ett försök att få bukt med segregationen i skolan.

- Det är att orättvist, det är klart att det blir fel om det finns skolor där man i princip ställer sig i kö redan på BB, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Segregationen i skolan har ökat under 2000-talet. Elever har blivit alltmer uppdelade utifrån socioekonomisk bakgrund och varifrån de kommer rent geografiskt. Skolans socioekonomiska sammansättning har också fått en större betydelse för elevernas betyg, visar en tidigare rapport från Skolverket.

Nu tillsätts en ny utredning som sätter skolvalet under lupp – med syfte att få systemet mer jämlikt i grundskola och förskola.

Även skillnaderna när det gäller resurstilldelningen till olika skolor får kommer att kartläggas, eftersom skillnaderna mellan olika kommuner är för stora, enligt Fridolin. Staten har tillfört pengar och nästa steg blir tydligare regler, något som utredningen också ska titta på, säger han.

- Nästa steg är ett tydligare regelverk i ansvarsfördelning mellan stat och kommun, säger han och hänvisar till en av de saker som Skolkommissionen tidigare önskat att utredningen ska ta sig an:

- Att man helt enkelt lagstiftar om en miniminivå till resurser till undervisning och elevhälsa, skolans kärnuppdrag.