Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Per Derwik

Se när fisketuren avbryts av lekande delfin

Jacob Volckerts var ute och fiskade i Öresund när han fick oväntat sällskap. Plötsligt hade han en delfin som hoppade och lekte vid sidan av båten. – Den var väldigt kontaktsökande och det verkade som om den kände sig ensam, säger han.

Fredagskvällen bjöd på vackert väder  i Viken, norr om Helsingborg. Vattnet var helt stilla och solen höll på att gå ner i horisonten när Jacob Volckerts bestämde sig för att sticka ut och fiska. När han kom till fyren Svinbådan, mitt ute i Öresund, såg han något stort i vattnet lite längre bort.

– Jag brukar se tumlare, men detta var något mycket större, säger Jacob Volckerts.

Lekte i vågorna

När Jacob körde förbi märkte han att det var en delfin. Den följde efter båten och började hoppa med i vågorna runt båten.

– Det var superhäftigt. Jag körde runt i säkert en kvart och den fortsatte följa efter, säger han.

Eftersom det var svårt att köra båten och samtidigt filma tog Jacob en chans. Han åkte in till hamnen och hämtade upp sin kompis Per Derwik och hans familj innan de gav sig ut för att hitta delfinen igen. 

– Jag trodde att det skulle bli riktigt svårt, men det tog bara några minuter. Jag blev jätteförvånad. Den låg under bogsvallet hela tiden och tittade upp mot oss, säger Jacob.

I videon kan man höra Per Derwik som utropar sin fascination när han filmar delfinen som följer med i 15 knops hastighet: "Den följer med i samma hastighet! Den bara leker med oss! Helt grymt!".

"Väldigt kontaktsökande"

Det verkade som om delfinen ville ta sällskap med båten och fortsatte hänga på Jacob och Per.

– Den var väldigt kontaktsökande och det verkade som om den kände sig ensam. Den hängde på båten och ville att man skulle dra på i hastighet, säger Jacob.

Trots att Jacob hade turen att få sällskap av en lekande delfin var det annorlunda med fiskelyckan.

– Det blev ingen fisk. Det har varit dåligt hela sommaren, säger han.

Ensam delfin siktad flera gånger

En ensam delfin har siktats flera gånger i Öresund under sommaren, skriver SVT. Bland annat har den synts utanför Helsingborg och norr om Ven. Vid det senare tillfället var det av forskare på Øresundsakvariets båt. Enligt Øresundsakvariet var det en kortnosdelfin, som vanligtvis håller till i tropiska- och suptropiska regioner samt varmt tempererade hav.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.