Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Se hit morgontrötta – nu vänder det!

Av många ses det som ett tecken på att vintern går mot sitt slut, och för morgontrötta kan det bli en avgörande vändpunkt. Under onsdagskvällen är det äntligen dags för vårdagjämning.

I Sverige inträffar vårdagjämningen den 20 mars klockan 22.58. Då blir dag och natt ungefär lika långa över hela jorden, ett tillstånd som enligt forskare är optimalt för oss människor.

- Det är det vår kropp egentligen är byggd för. Vi mår allra bäst av en miljö där det finns en tydlig skillnad mellan det ljusa och det mörka, säger Arne Lowden, ljus- och sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vi blir glada och pigga

Efter vårdagjämningen står solen högre på himlen, och dagarna blir sakta längre än nätterna. Med det kommer också en hel del positiva hälsoeffekter.

- Chansen till att vi får solljus ökar och vi blir bättre på att utnyttja dagsljuset. Därmed kan vi bygga upp vårt D-vitaminförråd och nivåerna av serotonin, och på så sätt bli mycket piggare. Ljuset påverkar också vårt emotionella system och gör oss på bättre humör, vilket är precis vad många behöver efter en mörk årstid, som för många medför brist på energi och humörsänkningar, säger Arne Lowden.

En viktig förutsättning för att de positiva effekterna ska infria sig är att se till att ta vara på dagsljuset.

- Vi behöver vistas ute i dagsljus, gärna en halvtimme om dagen. Vi kan inte med elektriskt ljus få lika starka ljuspulser under dagen. Man skulle exempelvis kunna promenera till jobbet eller skolan, eller se till att gå ut en sväng på lunchen.

Bättre sömnkvalitet

Ljusare årstider innebär också att vi får lättare att gå och lägga oss och sover längre. Dessutom påverkas hela vår dygnsrytm, menar Arne Lowden.

- Vi blir bättre på att reglera dygnsrytmen som vi människor är så beroende av, och som styr våra kroppsliga funktioner som hormoner, sömn och vakenhet. Det ger också effekten att vi blir piggare på morgonen och tröttare på kvällen och ger oss en bättre sömn.

En ökad sömnlängd medför att vi får mer energi till både arbete och fritid. För bästa möjliga sömn är det bra att ha persienner eller rullgardiner, tipsar Arne Lowden.

- Det är viktigt att avskärma ljuset, annars riskerar man att man väcks i förtid och får mindre sömn.