Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Se bilderna från lillprinsens dop

Inget skrik – men väl ett gnyende. Så lät det när dagens huvudperson prins Oscar, snart tre månader gammal, fick dopvatten på hjässan.

Prinsen döptes idag i en regnig huvudstad. Strax innan lunch bar Kronprinsessan Victoria in Lillprinsen, som dagen till ära är iförd samma dopklänning som så många andra kungligheter innan honom varit iklädd, däribland Estelle och kusinerna Leonore och Nicolas.

Enligt TT:s reporter på plats var Oscar inte helt nöjd när Ärkebiskop Antje Jackelén lyfte upp honom. Men inget skrik kom ur den lilla prinsens mun, bara ett lätt gnyende. Oscar somnade kort därpå i kronprinsessans famn, samtidigt som Leonore och Estelle lekte framför dopfunten

Dopet sker i Slottskyrkan i Stockholms slott, precis som när storasyster Estelle döptes 2012. Dopgudstjänsten förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén assisterad av överhovpredikant biskop Johan Dalman och hovpredikant Michael Bjerkhagen.

Antje Jackelén förrättade även dopet av kusinen Nicolas, som kunde konstateras ha starka lungor. Under den ceremonin skrek han i högan sky.

Dagens dopceremoni följs av mottagning och lunch för inbjudna gäster. Närmaste familjen, utländska kungahus och representanter för riksdag och regering hör till några av de inbjudna.

I vanlig ordning kommer det även att skjutas salut – 21 skott för den nye prinsen.

På dopets gästlista syns också bland andra professor Lennart Nordström och barnmorskan Cecilia Lind, som var med under förlossningen av prinsen. Även systern Estelle, och kusinerna Leonore och Nicolas finns med. Senaste tillskottet i kungafamiljen, två månader gamle prins Alexander, ser dock ut att få stanna hemma i dag, av listan att döma.

När prinsen vuxit till sig lite och lärt sig hantera en spade kan han se fram emot att få delta i en utgrävning på Uppåkra i Skåne, Skandinaviens största järnåldersbosättning. Det är nämligen en av dopgåvorna till prinsen.

"På Uppåkra finns lager på lager av historiska skatter som vittnar om en rik dåtid. Med vår present önskar vi prins Oscar en ännu rikare framtid", säger Michael Sandin, ordförande i Uppåkrastiftelsen som står bakom gåvan, i ett pressmeddelande.

En annan dopgåva har blivit föremål för diskussion. Eftersom prinsen utnämndes till hertig av Skåne tog landshövdingen Margareta Pålsson initiativet till en insamling till en naturlekpark i nationalparken Söderåsen. Men flera av länets kommuner har tackat nej till att bidra till gåvan och i Tomelilla överklagade Socialdemokraterna kommunens beslut om att bidra med 5 000 kronor. Partiets representanter vill att förvaltningsrätten prövar om beslutet verkligen är i linje med kommunallagen och bestämmelserna om stöd till enskilda.

Flera kommuner har dock bidragit med pengar, samtidigt som företag och privatpersoner valt att bidra. Sammanlagt har 900 000 kronor skänkts till insamlingen och landshövdingen kommer att överlämna gåvobeviset i dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.