Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.
Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling. Bild: Christine Olsson/TT

SD vill lägga ner institutet för mänskliga rättigheter

Sverigedemokraterna vill att regeringen lägger ner institutet för mänskliga rättigheter och tar bort bidrag till arbete mot rasism och diskriminering.
Det rapporterar TV4 som tagit del av interna dokument.
– Vi har inte jättestora problem med diskriminering och rasism i Sverige, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna till kanalen.

ANNONS
|

TV4 Nyheterna har tagit del av interna dokument från samordningskansliet, en del av regeringskansliet. I dokumenten framkommer det att Sverigedemokraterna vill lägga ner institutet för mänskliga rättigheter.

Institutet är en statlig myndighet som inrättades i januari 2022. Dess uppgift är att granska hur mänskliga rättigheter följs i Sverige och komma med förslag på åtgärder till regeringen.

Men enligt de dokument TV4 tagit del av ska SD tycka att myndigheten är ”överflödig”.

– Att en regerings egen myndighet ska kartlägga grundläggande mänskliga rättigheter. Det här är en märklig ordning. Det är inte så man brukar jobba med de här frågorna, säger Ludvig Aspling.

ANNONS

”Går inte riktigt rätt till”

Partiet vill också avveckla bidrag till arbetet mot rasism och diskriminering. Ludvig Aspling säger att det bland annat har att göra med att en del av pengarna går till AFB (Arbetarnas bildningsförbund), som har nära kopplingar till Socialdemokraterna.

– Det är behjärtansvärda ändamål, men när man tittar på anslaget, hur de här pengarna används så ser man ganska snabbt att det inte riktigt går rätt till, säger Ludvig Aspling.

I ett svar till TV4 skriver tjänstemännen på departementet att förslagen borde avvisas och att det bland annat "skulle försvaga Sverige handlingskraft i fråga om mänskliga rättigheter utrikespolitiskt”.

LÄS MER:Regeringen och SD: Gör det lättare att avlyssna gängkriminella

LÄS MER:Vi måste gå till botten med idén om folkutbyte

LÄS MER:Försörjning nytt krav för att få hyresrätt i utsatt område

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS