Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Åkerlund anser att public service har "indoktrinerat folket". Arkivbild.

SD vill ha kvar SVT trots hård kritik

Sverigedemokraterna vill behålla SVT och Sveriges Radio. Men kritiken mot public service var hård på SD:s landsdagar.

En motion om att public service bör läggas ned röstades ned med stor majoritet. Debatten inför beslutet blev dock en av de hetare på landsdagarna i Norrköping.

Där fanns ombud som beskrev SVT och Sveriges Radio som "vänstervridet", som en "socialistisk koloss" och som liknade public service vid det "sovjetiska propagandaministeriet".

Lägga ner

Mikael Strandman, Stockholm, hänvisade till undersökningar för ett antal år sedan om att 80 procent av journalisterna röstar på de rödgröna.

- Jag tror inte att systemet går att reformera. Det enda vi kan göra är att lägga ned och bygga upp igen.

Felix Byström från Ungsvenskarna ansåg att public service ger utrymme för "islamister, vänsterextremister och liberaler". Han trodde dock att "rucklet" kan renoveras.

Några ombud tyckte helt enkelt att public service kostar för mycket.

- Det finns inget mer sosseri än att tvinga människor att betala skatt för något de inte vill ha, sade dock Eddie Ek, från Skåne.

Partistyrelsen och många ombud delade mycket av kritiken, men var emot att lägga ned public service. Många ombud krävde dock ett mer neutralt och bantat public service.

Styra med skatt

Riksdagsledamoten Jonas Åkerlund ansåg att public service under decennier har indoktrinerat folket att bejaka mångkulturalism. Han pekade dock på att det fina med ett skattefinansierat system är att man kan styra med anslagen.

- Man belönar ett bra beteende, man straffar ett dåligt, sade han och tillade:

- Vi kommer att vara maktägande väldigt snart och då har vi chansen att ordna det här.

En parlamentarisk utredning, där SD är med, har föreslagit att gå över till skattefinansiering istället för licens som i dag.

Partistyrelsen avrådde från att bli det första parti i Norden som vill lägga ned public service.

Bevarar kultur

Riksdagsgruppens ledare Mattias Karlsson varnade för vad som kommer att hända med svenskan i programutbudet om SVT läggs ned.

- Det kommer att bli ett amerikaniserat TV utbud och landsbygden kommer att skildras mycket mindre, sade han.

Det fanns ombud som tyckte att man inte kan stänga ned samhällsfunktioner bara för att de har värderingar som inte överensstämmer med SD:s. Andra menade att public service är den enda möjligheten att garantera oberoende granskning. Någon hyllade SVT-journalisten Janne Josefsson som den enda oberoende granskaren.

- Jag håller med om att SVT är vänstervridet. Men det har blivit betydligt bättre. Nyhetsredaktionen har blivit riktigt bra, sade Robert Stenkvist från Stockholm.

Partiets kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson underströk att man kan förändra public service utan att lägga ned det, genom olika styrdokument som sändningstillståndet och genom granskningsnämnden.