Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

SD vill gå ihop med M, KD och V om arbetskraftsinvandring

Nu har SD klubbat igenom migrationspolitiken de tänker strida för framöver.
Sverigedemokraterna vill samarbeta med M, KD och V för att skärpa arbetskraftsinvandringen. Det säger partiets nye gruppledare Henrik Vinge.
Vem som bestämmer vilka som får arbetskraftsinvandra är dock inte bestämt i dagsläget.

Efter debatten om migrationen klubbade Sverigedemokraterna slutligen de utgångspunkter partiet tänker ha på migrationsområdet. Partistyrelsens förslag gick igenom. Det innebär bland annat att partiet vill se minusnivåer på asylinvandring.

Det här ska genomföras genom att minimera asylmottagandet, öka återvandringen och verkställa utvisningar.

De flyktingar som tas emot ska endast få komma till Sverige via FN:s kvotsystem för flyktingar.

Hur går det här ihop med asylrätten?

– Vår uppfattning är att Sverige inte bör ta emot asylsökande från länder som inte kommer från våra grannländer. Om det blir krig i våra grannländer ska Sverige hjälpa till. Men vi vill ha ett asylstopp i Sverige och då hamnar vi på noll, säger Henrik Vinge, ny gruppledare för SD.

På det vill partiet se en omfattande återvandring. Henrik Vinge säger att det bör vara obligatorisk utvisning för den som har begått mord eller våldtäkt.

– Vi vill också att de som kommit hit och ljugit sig till asyl, fuskat eller nekats asyl ska utvisas, säger han.

Paula Bieler (SD). Bild: Hanna FranzénTT
Paula Bieler (SD). Bild: Hanna FranzénTT

Riksdagsledamoten Paula Bieler, som fram tills nu har ingått i partiledningen, säger att återvandringen handlar om mjuka värden.

– Det är ovärdigt att förutsätta att de alltid ska bo i utanförskap i ett land som de inte känner är deras eget, säger hon.

Istället vill hon att människor ska återvända för att hjälpa till att återuppbygga sitt land. Möjligheten att utvisa personer till tredjeland, om det fortfarande är osäkert i hemlandet, föreslås också stärkas.

Hon tycker inte att partiet går emot asylrätten, utan att det handlar om att människor som flyr ska ha rätt att få skydd någonstans, men att det bör ske i närheten istället för att man ska slussas runt.

Arbetskraftsinvandringen

SD vill också skärpa möjligheterna till arbetskraftsinvandring. På måndag, Henrik Vinges första dag som gruppledare, ska han ta kontakt med gruppledarna för M, KD och V, som står utanför januariöverenskommelsen, för att se om det finns förutsättningar för dem att skärpa arbetskraftsinvandringen.

Partierna skulle få majoritet i riksdagen om de lyckas komma överens om ett förslag att gå fram med.

– Problemet med arbetskraftsinvandring idag är att det leder till en lönedumpning och undanträngning så att vi får högre arbetslöshet bland svenskar. Och det kommer bli extra tydligt när vi nu närmar oss en lågkonjunktur, säger Henrik Vinge.

I regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna står det att reglerna för arbetskraftsinvandring ska värnas.

Särskilda krav för att få komma till Sverige

Han menar att Sverige ska ha en arbetskraftsinvandring, där det ska vara lätt att komma till Sverige om man har spetskompetens eller kompetens inom ett bristyrke.

– Men när det gäller vanliga jobb, som vanliga svenskar eller ungdomar skulle kunna ta ska vi inte ha arbetskraftsinvandrare.

Vem bestämmer vilka som får komma?

– Det finns lite olika modeller hur man skulle kunna göra det här. Men vår utgångspunkt är att vi tycker att man ska pröva möjligheten till arbetskraftsinvandring mot arbetsmarknadens behov.

Henrik Vinge säger att man kan diskutera huruvida arbetsmarknadens parter och vissa myndigheter ska involveras i bedömningen.

– Det kan vara en del i den diskussionen vi förhoppningsvis ska föra med de här partierna, hur den modellen ska se ut.

Hur ser du på möjligheterna att samla er kring det här?

– Jag hoppas att vi ska kunna göra det. För jag vet att det är fler än mitt parti som inser att vi måste strama åt arbetskraftsinvandringen innan vi går in i lågkonjunkturen.

Säger nej till samtal

Vänsterpartiet säger dock nej till SD:s invit om att sätta sig i samtal.

– Sverigedemokraterna är inte ett parti vi samtalar med, säger Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Mia Sydow Mölleby till TT.

Om SD vill stödja förslag V driver för att minska arbetskraftsinvandringen kan de dock göra det, enligt Mia Sydow Mölleby.

– Vill SD ansluta sig till dem är de välkomna att göra det, säger hon.

Enligt TT avvaktar M, medan KD:s presschef Per Gudmundsson meddelar att KD "är beredda att samarbeta med alla riksdagspartier i enskilda frågor där det råder samsyn."

Medborgarskap återkallas

Partiet vill också att det ska bli möjligt att återkolla medborgarskap och att kraven för att få medborgarskap ska skärpas kraftigt och tydligare kopplas till anpassning till och deltagande i det svenska samhället.

Under debatten diskuterades frågan om rätten till betalt tolkstöd.

Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg. Bild: Stefan Berg
Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg. Bild: Stefan Berg

Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg, tycker att Sverige alltid ska erbjuda tolkstöd - men inte betala för det.

– Sverige ska alltid erbjuda tolktjänst. Men det innebär inte att den alltid ska vara avgiftsfri. Det finns vissa undantag, men grunden måste vara att man får stå för den själv. Men vi ska erbjuda den, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.