Det är stora skillnader i hur svenskarna tänker kring coronavaccinet, beroende på vilket parti de sympatiserar med. Det visar en Sifo-undersökning Expressen beställt.
Totalt bland svenskarna vill de allra flesta vaccinera sig när de får den möjligheten, 83 procent. Enligt tidningen tror en lika stor andel att riskerna för biverkningar är små. Viljan att vaccinera sig ökar också med åldern.
SD-väljare sticker ut
Men här sticker Sverigedemokraterna ut, bland dem som är skeptiska. Fyra av tio SD-väljare säger nej till vaccinering, eller är tveksamma. 72 procent av väljarna tror också på små och 21 procent på stora biverkningar.
– Det är ingen överraskning. SD-väljare skiljer ut sig generellt genom att ha lägre tilltro till myndigheterna, politiken och medierna. Delar av deras väljare litar inte på regering, riksdag, tidningar och public service, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö, förläggare på tankesmedjan Timbro, till Expressen.
Han säger att de är mer tillgängliga för konspirationsteorier, men att 62 procent av väljarna trots allt tänker vaccinera sig.
Centerpartiets sympatisörer är Sverigedemokraternas motpol i frågan: Hela 98 procent vill ta vaccinet, medan två procent tvekar.
Expressen/Sifos mätning
Mätningen är gjord i januari.
Några av frågorna i Kantar Sifos coronamätning, gjord på uppdrag av Expressen.
Fråga: Kommer du att vaccinera dig mot coronaviruset när du får tillfälle?
Alla: 83 % ja; 6 % nej; 11 % tveksam, vet ej
M: 87 % ja, 3 % nej, 10 % tveksam, vet ej
L: 89 % ja, 11 % tveksam, vet ej
C: 98 % ja, 2 tveksam, vet ej
KD: 92 % ja, 4 % nej, 3 % tveksam, vet ej
S: 93 % ja, 2 % nej, 5 % tveksam. vet ej
V: 88 %, 2 % nej, 11 % tveksam, vet ej
MP: 87 ja, 4 % nej, 9 % tveksam, vet ej
SD: 62 % ja, 17 % nej, 22 % tveksam, vet ej
Så gjordes mätningen:
Målgruppen i mätningen är personer 18-79 år.
Undersökningen gjordes mellan 26-27 januari 2021, genom webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel. 1000 intervjuer gjordes.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.