Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

SD-topp kräver att regeringen avgår: ”Hoppas de känner skuld”

Flera partier lägger skulden för påskupploppen på justitieminister Morgan Johansson (S) och regeringen.
I riksdagens särskilda debatt krävde både SD och KD regeringens avgång.
– Det är tydligt att det krävs en ny regering för att åtgärda problemen som skapats av de tidigare, säger Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson (SD).
I ett hetsigt replikskifte hörs Morgan Johansson svära åt Johan Forssell (M).

På begäran av Sverigedemokraterna debatterade riksdagen på fredagen händelserna i flera svenska städer under påskhelgen.

Efter upploppen har drygt 300 poliser anmält skador, enligt Aftonbladet, efter att bland annat ha utsatts för stenkastning av den uppretade folkmassan. Bakgrunden var den dansk-svenske extremisten Rasmus Paludans koranbränning och planer på koranbränning.

LÄS OCKSÅ: Dom: Rätt att säga nej till Paludan i Hjällbo och Angered

Flera oppositionspartier lägger skulden på regeringen och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, som man anser inte gjort tillräckligt för att ge polisen de resurser och den utrustning som krävs.

Tobias Andersson (SD) skyllde på den sittande regeringen och alla regeringar dessförinnan samt media.

– Jag hoppas de känner ett ansvar och en skuld för det Sverige de skapat. Ett Sverige där besinningslöst, blodtörstigt barbari kan brisera när som helst, säger han.

Andersson fortsatte med att kräva regeringens avgång.

KD: Dags att byta ut regeringen

Även Andreas Carlson (KD) lade skulden på regeringen.

– Bland ligisterna som utsatte alla poliser och städer för det här fanns extrema islamister som regeringen och Morgan Johansson misslyckats med att bekämpa. Kriminella ledare som inte fängslats för att Morgan Johansson inte sett till att det finns nog med poliser för att bura in dem, säger Carlson.

Han fortsatte:

– Statsministern har sagt att Sverige kan bättre, och jag håller med. Det är dags att byta ut den här regeringen där Morgan Johansson är justitieminister.

Moderaten Johan Forssell krävde svar på hur Morgan Johansson ser på sitt eget ansvar för händelserna. Han citerade Johanssons egna uttalanden från 2013, då Alliansen styrde, om att en regering inte kan skylla ifrån sig på en annan hur länge som helst.

– Nu har Morgan Johansson själv varit justitieminister i åtta år. Vilket ansvar anser han själv att han har för de uppenbara brister som finns i vårt rättsväsende?

”Vi har vänt utvecklingen”

Ministern slog i sitt svar tillbaka med att M prioriterade skattesänkningar före rättsväsendet när Fredrik Reinfeldt styrde. Till skillnad mot hans egen regering som enligt Johansson satsat på fler poliser, hårdare straff och att fler utbildas till poliser.

Under replikskiftet uppstod oenighet om vilket ansvar Forssell hade under Reinfeldts tid. Johansson ansåg att M-ledamoten varit del av den innersta kretsen i regeringen medan Forssell framhöll att han den aktuella tiden var riksdagsledamot och sysslade med försvarsfrågor. Johansson viskade då irriterat till Forssell, vilket gick ut i tv-sändningen:

– Du jobbade för fan för Reinfeldt då! Du försöker hela tiden komma undan.

Något direkt svar på hur han ser på ansvarsfrågan gav han dock inte och därför upprepade Andreas Carlson (KD) Forssells fråga.

Svaret från Johansson blev att det regeringen gjort, bland annat höjt ett 70-tal straff och att fler nu sitter i fängelse, visar att man tagit ansvar.

– Det är uppenbart att det finns en bra bit kvar, men det jag då säger är att det räcker inte att bara bura in människor, man måste också se till att bryta nyrekryteringen.

Liknades vid Donald Trump

Även mellan Tobias Andersson och Morgan Johansson blev det stundtals hetsigt. När Andersson skyllde upploppen på ”kulturellt och kriminellt belastade områden”, kontrade justitieministern med att likna SD-ledamoten med USA:s expresident.

– Det här är Trump på steroider.

LÄS OCKSÅ: Nya gripanden efter påskupplopp

LÄS OCKSÅ: KD kräver möte med SR – ändrade Buschs citat

LÄS OCKSÅ: Ebba Busch efter upploppen: ”Borde skjutit skarpt”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.