Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraten Rebecca Ädel har under flera år spridit nazistisk propaganda. Arkivbild.
Sverigedemokraten Rebecca Ädel har under flera år spridit nazistisk propaganda. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

SD-topp avgår – spred nazistpropaganda

Rebecca Ädel, lärare och SD-politiker i Nynäshamns kommun, har under flera år spridit nazistisk propaganda, rapporterar Expressen och Expo.
Ädel lämnar sina politiska uppdrag och partiet efter avslöjandet.

Sverigedemokraternas lokalavdelning i Nynäshamn meddelar i ett pressmeddelande att Rebecca Ädel avgår och att partiet tar avstånd "från all typ av främlingsfientlighet, rasism och nazism".

I ett brev som bifogas pressmeddelandet beskriver Rebecca Ädel sin nazistiska bakgrund som "tiden i livet som man skäms över". Hon skriver om en turbulent uppväxt som gjorde att hon hamnade "i kretsen med skinnskallar".

Ädel skriver även att hon lämnar SD för att hon inte vill att partiet "ska förknippas med något som har med nazism och rasism att göra".

Skrev propaganda

Högstadieläraren Rebecca Ädel fick flest personkryss i Nynäshamns kommun i valet, där Sverigedemokraterna fick 17,8 procent och nu agerar stödparti till det borgerliga styret. I måndags kväll valdes hon också in i kommunstyrelsen.

Men Rebecca Ädel har under flera år varit aktiv i högerextrema kretsar. Den granskning som Expressen och Expo gjort visar att Ädel mellan 2011 och 2013 arbetat som skribent och korrekturläsare för Svenska motståndsrörelsens propagandasajt Nordfront.

I texterna, som skrevs under pseudonym, beskrev hon sig som nationalsocialist och varnade för ”rasblandningens ofrånkomliga defekter”. Hon kallade skolan för ”den värsta indoktrineringsanstalt genom tiderna” och menade att skolan syftade till att "lura barnen till politisk korrekthet".

Stänger in sig på toaletten

Rebecca Ädel använde också återkommande ordet "neger" om svarta och berömde ett inlägg från en annan person som skrev att det behövs en ny Hitler. Hon uttryckte också en önskan om att någon skulle "skjuta skallen av" en svensk kvinnlig författare som i ett blogginlägg välkomnat en mer etniskt blandad befolkning.

När Expressen frågar Rebecca Ädel om uppgifterna svarar hon först att det är lögner. Sedan avbryter hon intervjun och stänger in sig på toaletten.

– Jag tänker inte prata om sånt. Tack ändå, säger hon till tidningen.

När Sverigedemokraterna i juli presenterade första delen av sin vitbok om partiets historia gjorde författaren klart att en inte så liten del av de som grundade partiet 1988 kom från nazistiska, rasistiska och odemokratiska sammanhang. SD kommenterade i somras vitboken med att partiet numera är ett helt annat parti än vid grundandet.

För över tio år sedan förklarade partiledaren Jimmie Åkesson att nolltolerans mot rasism råder i partiet. "Nolltoleransen manifesterar vi genom att plocka bort dem från listorna", sade han inför årets val.

Tidigare på fredagen meddelade SD att Rebecca Ädel utreds av partiets så kallade medlemsutskott.

”Uppgifterna som framkommit är synnerligen allvarliga och har ingen som helst plats i partiet", skriver partiets pressavdelning i ett mejl till TT.

Arbetsrättsliga åtgärder

TT frågar om partiet kände till Rebecca Ädels engagemang i högerextrema kretsar när hon kom med på listan till kommunfullmäktige i Nynäshamn. Där svarar inte pressavdelningen.

Även Nynäshamns kommun undersöker Rebecca Ädel, som förutom att vara förtroendevald också är anställd i kommunen. Tillförordnad kommundirektör Petra Kålbäck konstaterar på kommunens hemsida att alla medarbetare visserligen har rätt till sina åsikter och yttrandefrihet men fortsätter:

"Om det däremot skulle visa sig att någon medarbetare, oavsett uttalande, bryter mot vår värdegrund i rollen som anställd så är det inte förenligt med anställningsavtalet. Det skulle kunna leda till arbetsrättsliga åtgärder. Hur det blir i det här aktuella fallet är för tidigt att säga."