SD tar sikte på regeringsmakten

Sverigedemokraterna tar sikte på regeringsmakten. Partiets avgående gruppledare säger att förändringar partiet vill genomföra under landsdagarna för partiet närmre M och KD.
– Vi har mognat och utvecklats på djupet de senaste åren. Vi står helt redo att gå från oppositionsrollen till att axla regeringsmakten, säger Mattias Karlsson.

ANNONS
|

Först ut på Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro på fredagen var partiets avgående gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

Liksom tidigare målar han upp en dystopisk bild av utveckling i Sverige, där mycket står på spel.

– Situationen är allvarligare än någonsin, vi står inför en situation som handlar om att vinna eller försvinna, säger han under talet.

LÄS MER:SD vill gå ihop med M, KD och V om arbetskraftsinvandring

Han säger att partiet bär de svenska medborgarnas trygghet och välfärd på våra axlar.

– Vi måste bära vårt hem och vårt folk säkert i hamn.

Partiet vill se ett konservativt block tillsammans med M och KD.

– Vi måste skaffa oss betydelsefulla vänner och förbättra relationen med övriga oppositionspartier i Sverige. Vi måste bryta det socialistiska maktmonopolet, säger Mattias Karlsson.

ANNONS

Vad behöver ni göra för att förbättra relationen till M och KD?

– Det handlar i väldigt hög utsträckning om personliga kontakter och nätverk, och att man bygger upp en tillit. Politiska överläggningar är naturligtvis också viktigt och det faktum att både M och KD nu är öppna för att vi kan ha överläggningar och samtal inom utskotten, gör det mycket enklare för oss att ha konstruktiva samtal.

LÄS MER:Sverigedemokraterna fortfarande ute i kylan i Göteborg

Bättre relationer

Mattias Karlsson säger att relationen till M och KD har förbättrats gradvis och säger att det har blivit allt mindre kontroversiellt att föra samtal med SD.

– Visst har det tagit ett skutt efter valet, men jag tycker att det pågick en förändring redan innan, säger han.

Under dagen klubbade ombuden igenom en rad förändringar i principprogrammet som mjukar upp partiets politik. Som att slopa kravet på sänkt gräns för fri abort och att stryka frasen "nedärvd essäns". Det föreslås också bli möjligt att ha dubbla medborgarskap.

Kommer det att hjälpa till att förbättra relationen till M och KD?

– Vi hamnar ju närmare deras position i de här frågorna om förändringarna går igenom. Det borde ju rimligtvis kunna ha en viss effekt.

Hur ser du på möjligheterna att bilda ett konservativt block?

ANNONS

– Jag bedömer dem som goda, men förutsättningen för det är att vi får en majoritet, vi tre partier tillsammans och att Sverigedemokraterna fortsätter att stå starka och öka.

Mattias Karlsson säger att det dock blir en brasklapp för Moderaterna om de får dem med sig, och tror inte att SD är deras förstahandsval utan att grupper i partiet hellre vill återupprätta alliansen.

– Men om vi får en majoritet, om SD står sig starkt, tror jag att förutsättningarna är väldigt goda faktiskt.

LÄS MER:Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

Slutar som gruppledare

Under talet lämnade Mattias Karlsson över rollen som gruppledare till Henrik Vinge.

Mattias Karlsson sitter dock kvar som riksdagsledamot, och har kvar en del uppdrag där. Han sitter också kvar i det verkställande utskottet och partistyrelsen om han får fortsatt förtroende för det.

Han kommer också att försöka bygga upp nätverk med andra konservativa på den internationella arenan.

– Jag vill också försöka vara involverad i upprättandet av en rikstäckande tankesmedja, säger Mattias Karlsson.

Han säger att det är nödvändigt att konservativa, precis som socialister och liberaler finns på alla arenor i samhället.

LÄS MER:Hotade sympatisör – nu ska Fogelklou göra SD mer seriöst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS