Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

SD tänker sätta stopp för M-regering

Moderatledaren Ulf Kristersson är redo att bilda en ren moderatregering eller en regering med bara M och KD. Centerpartiet kritiserar Moderatledaren för att offentliggöra sina alternativ. Sverigedemokraterna säger att de tänker stoppa Kristerssons planer.

”Det känns helt orimligt att vi ska släppa fram en regering som tydligt deklarerar att vi inte ska få nåt som helst inflytande", uppger SD-ledaren Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar.

Han understryker att det "naturligtvis" aldrig kommer att hända.

Moderatledaren presenterar sin nya plan för att kunna bli statsminister på Facebook på fredagen.

"Jag kallar förslaget för "3-2-1" Dvs regeringen består av enbart Moderaterna eller av Moderaterna plus de Allianspartier som kan och vill ingå i den regeringen", skriver han.

"Inget SD-inflytande"

Tanken är att de Allianspartier som inte vill vara med i en sådan regering, ska bli nära samarbetspartners i riksdagen. Alliansens reformagenda och ekonomiska politik ska utgöra basen för politiken.

"Varken SD eller V skulle ges inflytande över regeringens politiska inriktning. Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen", skriver Kristersson.

Han ser framför sig att den moderatledda regeringens samarbete med andra Allianspartier i riksdagen ska utvärderas efter ett. år. De partierna ska då kunna gå med i regeringen om de vill.

Kristersson har dock fortfarande som förstahandsalternativ att bilda en regering med alla fyra Allianspartierna utan att stödja sig på samarbete med Socialdemokraterna.

Liberalerna vill inte kommentera Moderatledarens inlägg. Centerpartiet gillar inte att Kristersson lägger ut de förslag som Alliansen diskuterar.

Det är olyckligt att det blir en offentlig debatt om förslag som processas internt inom Alliansen, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson till SVT Nyheter.

Vill ha svar

Centern och Liberalerna säger nej till att sitta i en Alliansregering som skulle vara beroende av stöd från SD. Därför har de krävt blocköverskridande samarbete med S. Kristersson meddelade dock i tisdags att dörren för sådant samarbete är stängd

C och L får nu helgen på sig för att fundera över Kristerssons två alternativ. Alliansledarna ska åter träffas på måndag.

Kristersson presenterade sin plan för Alliansens i onsdags. Därefter har C, L och KD diskuterat förslagen i partistyrelser och riksdagsgrupper.

Centern och Liberalerna stod på fredagen fast vid att en regering med alla fyra Allianspartierna behöver ha blocköverskridande samarbete. Hur de ställer sig till Kristerssons andra alternativ, där de skulle samarbete med, i stället för att sitta i en M-ledd regering, är oklart.

Uteslöt M-regering

I valrörelsen utgick C-ledaren Annie Lööf från att frågan om C-stöd för en moderatregering inte kommer att uppstå.

- Ett sådant läge uppstår ju bara om Moderaterna väljer att lämna Alliansen och vill ta regeringsmakten med SD, sade hon då.

Kristersson ska på tisdag meddela riksdagens talman att han är beredd att bli Sveriges näste statsminister med något av dessa två förslag.

För att Kristersson ska kunna bli statsminister får inte 175 eller fler riksdagsledamöter rösta nej till honom i statsministeromröstningen.

Eftersom S, V och MP sagt att de kommer att rösta nej, så krävs att SD och Centern lägger ned sina röster eller röstar ja.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, anser att Moderatledaren inte blir av med sitt grundläggande problem.

"Nämligen att Alliansen är mindre än de rödgröna. Båda de alternativ han föreslår innebär att han blir beroende av Sverigedemokraterna i varje avgörande omröstning, säger Ygeman i en skriftlig kommentar.