Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Roger Richtoff, SD:s försvarspolitiske talesperson, hade bland annat gärna diskuterat det svenska inköpet av luftvärnssystemet Patriot och försvarssamarbetet i EU på Folk och försvar. Arkivbild.

SD tänker inte närvara på försvarskonferens

Sverigedemokraterna ställer in sin medverkan på Folk och försvars rikskonferens. Anledningen är att partiet inte fått någon talartid.

Årets konferens drar i gång på söndag på Högfjällshotellet i Sälen. SD är i år inte med på någon av programpunkterna. De andra riksdagspartierna finns representerade, även om Kristdemokraterna bara deltar via sitt ungdomsförbund.

- Vi anmäler oss alltid och deltar alltid, och tycker att Folk och försvar är bra. Men för första gången som vi har blivit inbjudna och tackat ja har vi inte en minuts talartid under de tre dagarna, säger Roger Richtoff.

Egna sändningar

Tillsammans med bland annat Björn Söder, Katja Nyberg och Caroline Nordengrip har han därför valt att inte delta i evenemanget.

- Eftersom vårt partis politik på det här området inte fått utrymme i år har vi valt att stanna hemma, i stället för att sitta som åskådare på läktaren. Vi är ett stort parti och det borde vara intressant vad vi tycker. Men i år passade det inte in, säger Roger Richtoff.

Enligt honom kommer partiet ändå att följa Folk och försvar via webbsändningarna och också ha ett upplägg där man varje dag kommenterar diskussionerna i egna sändningar.

- Det är inte för att kritisera Folk och försvar eller de andra partierna, utan det är en möjlighet för oss att föra fram vad vi tycker i de här frågorna.

Inget ställningstagande

Maud Holma von Heijne, generalsekreterare för Folk och försvar, förklarar att det inte finns något ställningstagande bakom att SD inte fått några talartider.

- Det är inte så att vi varje år har med alla partier på scenen. Sverigedemokraterna har varit med i princip varje år, så det finns ingen diskriminering mot dem. Det har bara fallit sig så här i år, säger hon.

- Förra året var det valår och då hade vi mer politiker på scen än i år. I år har vi bland annat på grund av den utdragna regeringsbildningen valt att ha mindre fokus på politiken.