SD-styret i Sölvesborg: "Unikt"

För första gången ska SD sitta i en kommunledning tillsammans med andra partier och kniper dessutom ordförandeposten i kommunstyrelsen i Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg.

ANNONS

- Vad jag vet är detta unikt. Det är första gången Sverigedemokraterna ska ingå i ett organiserat samarbete med andra partier på det viset, säger statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.

Sedan tidigare står det klart att SD även kommer att få högsta politiska posten i skånska Hörby, men där kommer det att bli ett minoritetsstyre.

I Sölvesborg kommer fyra partier att styra kommunen tillsammans: KD, M, SD och det lokala SOL-partiet med Louise Erixon, Jimmie Åkessons sambo, som kommunstyrelseordförande.

ANNONS

- Det här är ett nytt steg i utvecklingen, säger Sannerstedt, som tycker att det ska bli spännande att följa.

Plan B

Själva vill de fyra partierna kalla sig för ett samstyre.

För Moderaterna var detta plan B, medger partiets lokala företrädare Emilie Pilthammar vid en pressträff. I första hand ville M ingå i ett alliansstyre och hon är medveten om att den nya konstellationen blir kontroversiell, också inom Moderaterna på riksplanet.

För henne var det viktigt att uppnå en stabil majoritet och på det här viset kan Moderaterna få igenom så mycket M-politik som möjligt, anser hon.

- Här i Sölvesborg har vi kanske inte samma situation som i Stockholm.

M och SD får varsin kommunalrådspost. En moderat kommer att bli ordförande för kommunfullmäktige.

Olika syn

Louise Erixon konstaterar att det är fyra partier med olika syn på olika saker som ska styra tillsammans.

ANNONS

- Väljarna i Sölvesborg har signalerat att de är trötta på vänsterpolitik. De har röstat fram ett tydligt ickesocialistiskt styre, säger hon.

En av frågorna den nya kommunledningen vill driva är att öka tryggheten i Sölvesborg, bland annat genom fler ordningsvakter. Det finns också en ambition att minska kostnader som är kopplade till integration, men hur detta ska göras kan Louise Erixon inte svara på ännu.

TT

Fakta: Sölvesborgsvalet

Sölvesborg har under förra mandatperioden styrts av en majoritet bestående av S, V och MP.

I valet backade S med 9,45 procentenheter till 33,05 procent.

Samtidigt gick SD upp med 6,72 procentenheter till 28,98 procent.

SD ska nu ingå i ett fyrpartistyre bestående av SD, M, KD och det lokala SOL-partiet, i något partierna själva kallar ett samstyre.

I valet 2018 fick M 17,46 procent, KD 3,1 procent, C 4,93 procent, L 2,39 procent, V 3,79 procent, MP 1,42 procent.

Källor: Valmyndigheten samt det nya styrets pressträff i Sölvesborg

ANNONS