SD-striden kan krossa Liberalerna – sprickan fördjupas

Nyamko Sabunis besked om Sverigedemokraterna hotar att krossa Liberalerna. Partikamrater står nu emot varandra i en djupt känslomässig strid – där söndagens omröstning kan få aktiva att byta parti, föreningar att läggas ned och det interna krypskyttet att intensifieras.
– Det här klyver vårt parti, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige.

ANNONS
|

Mycket står på spel när Liberalerna samlas för digitalt partiråd på söndagen. Ombud från hela landet ska ta ställning till om L kan godta SD-stöd för en borgerlig regering 2022, så som Nyamko Sabuni vill.

Beskedet är svårt och har skapat en mycket infekterad intern strid.

Tidigare partiledare som Maria Leissner och Bengt Westerberg är mycket kritiska och förändringen är en total omsvängning från den hållning som Jan Björklund hade, att aldrig medverka till att ge SD politiskt inflytande.

För Sabuni själv kan priset bli högt.

– Jag är medveten om att jag kan bli sparkad, sa hon själv i en TT-intervju nyligen.

ANNONS
I söndagens omröstning på Liberalernas partiråd står det klart om Nyamko Sabunis linje vinner. Omröstningen väntas bli jämn, med ett litet övertag för partiledningen. Sabuni vill att L ska verka för en borgerlig regering 2022 och kan tänka sig stöd av SD.
I söndagens omröstning på Liberalernas partiråd står det klart om Nyamko Sabunis linje vinner. Omröstningen väntas bli jämn, med ett litet övertag för partiledningen. Sabuni vill att L ska verka för en borgerlig regering 2022 och kan tänka sig stöd av SD. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vill samarbeta med MP

Mot Sabunis linje står en reservation av partiets andre vice ordförande Christer Nylander och Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson, som avvisar SD-stöd och hellre vill söka samarbete med Miljöpartiet eller gå i opposition efter 2022.

Utgången av omröstningen väntas bli mycket jämn, men de flesta spår ett litet övertag för Sabunis linje.

– Jag tror mycket avgörs nu sista dagarna, säger Jan Jönsson.

De senaste dagarna har en rad utfrågningar av båda sidor hållits och i partiets interna forum delas alternativens bästa argument.

– Vi har många bra retoriker i vårt parti som kommer att argumentera för sin sak in i det sista. Jag tror ingen kan ta ut vare sig en seger eller en förlust i förskott, säger Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberalernas ungdomsförbund, Luf.

Men striden om regeringsfrågan har också fördjupat den spricka som funnits i Liberalerna i flera år.

Tonläget är högt och partikamrater som landat i olika slutsatser om stöd av SD hoppar nu på varandra så grovt att Facebook-administratörer tvingats ta bort kommentarer som passerat det acceptabla, enligt liberaler som GP varit i kontakt med.

Flera befarar att striden kan skada L i grunden.

Många tror inte heller att bråken kommer att avta efter omröstningen. Tvärt om. Redan nu laddar båda sidor för att fortsätta att argumentera för sin sak, om man går förlorande ur striden, i motioner till partiets landsmöte i höst.

ANNONS

– Jag är rädd för att vi kommer att se bråk och krypskytte ända fram till valet, säger en liberal.

Det finns också en rädsla för att personer ur den falang som går förlorande ur striden kommer att lämna L eller välja att enbart engagera sig lokalt. Det talas också om tänkbara partibyten, främst till Centerpartiet.

Pär Gustafsson leder det splittrade västdistriktet i Liberalerna. Här har partiföreningar hotat med att lägga ned om ”fel” alternativ vinner i morgon.
Pär Gustafsson leder det splittrade västdistriktet i Liberalerna. Här har partiföreningar hotat med att lägga ned om ”fel” alternativ vinner i morgon. Bild: Mia Höglund

Ett av de mest splittrade distrikten finns i Västsverige. Här har partiföreningar hotat med att lägga ned om ”fel” alternativ vinner.

– Vi är en bra spegling av vårt partiland, den här frågan klyver oss, säger Pär Gustafsson, ordförande i förbundet.

Splittringen gör att de elva ombuden från Väst kommer att få rösta fritt.

Gustafsson hoppas dock att L ska kunna hitta en kompromiss som kan accepteras av båda sidor på söndag.

– Det är klart att jag gärna skulle se ett kompromissförslag, eller ett förtydligande, som hela partilandet kan leva med. Men det återstår väl att se. Det kommer nog att komma en hel del yrkanden att ta ställning till på söndag.

Om det inte går, hur ställer du dig då?

– Då kommer jag rösta på reservanterna.

Robert Hannah, riksdagsledamot från Göteborg, står bakom Nyamko Sabunis linje.
Robert Hannah, riksdagsledamot från Göteborg, står bakom Nyamko Sabunis linje. Bild: Henrik Björnsson

Precis motsatt uppfattning har Robert Hannah, riksdagsledamot från Göteborg. Han är en av Sabunis främsta påhejare och det vägval hon förespråkar.

ANNONS

– Om vi väljer att inte gå på Sabunis linje blir vi i praktiken ett stödparti till Socialdemokraterna för väldigt långt tid framåt. Och vi lämnar permanent vår position som ett borgerligt parti.

Hannah anser att det inte går att isolera partier man inte tycker om längre. Ingen regering kan i dag räkna med egen majoritet och måste därför förhålla sig till V och SD, menar han.

– Den strategi som varit funkar inte, den är dödsdömd. Den leder bara till att ytterkantspartierna växer.

Liberalerna är illa ute

Jan Jönsson, som författat reservationen som står mot Sabunis linje, är av en helt annan uppfattning.

– Att hålla partier som SD borta från inflytande är en del av Liberalernas historia och värdegrund. Det är därför det här är så smärtsamt för många. I sakpolitiska frågor kan man suga i sig en förlust men det här är en fråga om hela vår identitet, säger han.

Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm, går emot partiledaren Nyamko Sabuni i en reservation. Han vill också ha en borgerlig regering 2022, men vill söka stöd av MP i stället för SD.
Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm, går emot partiledaren Nyamko Sabuni i en reservation. Han vill också ha en borgerlig regering 2022, men vill söka stöd av MP i stället för SD. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Bakom Nyamko Sabunis önskan om att förflytta Liberalerna högerut finns en rad taktiska överväganden, framhåller personer i partiet.

Det handlar främst om att L är mycket illa ute i opinionen och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Men också om att partiledarbytet 2019 inte gett önskat lyft och att liberala väljare identifierar sig som borgerliga och därmed ogillar dagens samarbete med S, MP och C.

ANNONS

En intern debatt för att hitta vägen framåt har pågått sedan förra hösten och till seminarier och partisamlingar har en rad borgerligt sinnade personer bjudits in.

En som deltagit är statsvetaren Svend Dahl, tidigare chef för den Liberala nyhetsbyrån och nu på tankesmedjan Timbros tidning Smedjan. Han menar att L:s omsvängning är en fråga om liv eller död.

– I grund och botten handlar det om partiets överlevnad. Om man misslyckas med att ge ett klart besked om vad en röst på Liberalerna innebär i regeringsfrågan, då löper partiet en överhängande risk att åka ur riksdagen.

”Har ju knappt några väljare”

Dahl säger att partiledningen med Sabuni i spetsen nu kommit till samma slutsats som Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Ska man kunna bilda en borgerlig regering så måste man förhålla sig till SD. Det innebär inte att man tycker att detta är ett jättebra parti men det är ett parti man kan göra uppgörelser med i riksdagen.

Att en undersökning som Timbro nyligen bekostade visat att nio av tio L-väljare identifierar sig som borgerliga tycker Dahl visar att Sabuni gör rätt analys.

Men det är en uppfattning som inte alls delas av Romina Pourmokhtari, som kommer att rösta emot Sabuni.

– För det första har vi ju knappt några väljare att förhålla oss till, så vi kanske inte ska tänka så mycket på vad de vill, utan snarare se till vad våra potentiella väljare vill och vilket parti vi vill vara, säger hon.

ANNONS

– Om vi öppnar för SD-stöd kommer det få stora konsekvenser för valrörelsen. Jag har svårt att se hur jag ska kunna entusiasmera mina medlemmar att arbeta för en potentiell regering som ger utrymme för SD-politik.

LÄS MER:Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

LÄS MER:Damberg: Moderaterna har förändrats – inte SD

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS