Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

SD starkt framåt i ny mätning

Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i en ny mätning av väljarstödet. Enligt Ipsos majmätning som publiceras i Dagens Nyheter noterar partiet 20 procent, jämfört med 17 procent i föregående mätning.

- Den ökning som vi ser för SD är ovanligt kraftig, det är ovanligt att vi har så stora förändringar i en väljarbarometer, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till TT.

Samtidigt noterar Socialdemokraterna ett stöd på 24 procent, från 26 procent i aprilmätningen. Det kan jämföras med 31 procent i maj 2014.

- Socialdemokraterna har tappat stöd i ett antal mätningar i följd och det har bekräftats i andra mätningar. Så där känner jag mig trygg med att det finns en sådan rörelse, säger David Ahlin.

Centerpartiet noterar 9 procent, jämfört med 12 i förra mätningen.

Ipsos anger inte statistiskt säkerställda förändringar sedan två år tillbaka eftersom det enligt opinionschefen inte går att räkna fram då mätningen baseras på ett kvoturval.

Men om detta hade redovisats hade SD:s ökning markerats som statistiskt säkerställd och även Centerpartiets minskning, enligt David Ahlin.